11/23/13 11:44
(http://www.hsnovini.com/)

С кръшно хоро протестиращи студенти и майки затвориха булевард в Хасково

С кръшно българско хоро, под съпровода на местни музиканти, протестиращите студенти и майки в Хасково днес затвориха за кратко бул. „Раковски”, до ДНА. Полицейски патрули отцепиха района, като автомобилите бяха отбивани по околни маршрути. Протестиращите бяха аплодирани от автобус с чуждестранни туристи, който премина покрай тях.

Над 100 души се събраха в 13 часа на площад „Свобода”, за да изразят недоволството си от управлението на правителството. Това е вторият по ред протест на студентите, които поискаха незабавно оставката на недостойните политици. Те издигнаха лозунги „Не сме платени – мразим ви безплатно!!!”, „Орешарски изчезни през задния вход”, „Вдигайте си чуковете и сърповете”, „Станишев, Доган, Местан, политики без капка срам!”, „Вън боклуците от парламента!”, „Не се ли наядохте!” и „Долу червените окупатори!”.

„Управляващата коалиция сама по себе си е във всички крайности. Социалисти да управляват с фашистка партия като „Атака”, а от другата страна етническа партия като ДПС – това е един парадокс, който българската избирателна система допусна. Не трябва да това повече да се случи”, заяви от трибуната студентът по право в УНСС Румен Койнов.

Студентите настояват за мажоритарен вот. Сред исканията им е да бъде свикано Велико народно събрание от 400 депутата, които да бъдат избрани мажоритарно, и да не са политически обвързани. Сред тях трябва да има юристи, които да напишат новата българска конституция. Това се налага, тъй като  правата на гражданите са само едно добро пожелание, изтъкнаха студентите. Сред протестиращите имаше и граждани.

„Подкрепям протеста, защото исканията на младежите са основателни. Това правителство е безпринципно и трябва да има друг начин за управление на държавата”, сподеди Веселина Никова.

На протеста бе и хасковлийката Лилия Салакова, която заедно с двете си дъщери изрази гласно подкрепата си към студентите и техните искания.

„Бях на техните години, когато започна т.н. демокрация в България. Тогава  участвах в студентските протести. 24 години по-късно пак БСП е на власт и нищо не се е променило. Половин век от нашия живот си отиде в протести”, сподели пред Хасково Новини Лидия Салакова.

Към протеста на студентите се присъединиха и недоволни майки, които не желаят увеличение на таксата за детските градини в областния град. Протестиращите се зарекоха да излязат на площада и следващата седмица, докато правителството не подаде оставка и не бъдат изпълнени исканията им.

Репортаж гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Румен Кочев, студент

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване