11/25/13 01:37
(http://e-vestnik.bg/)

България се превръща в ядрена проститутка

Ставаме най-атомната страна в ЕС. Къде ще го копаме тоя ток?

Колаж с лика на Путин и ангелски ореол от газови пламъчета на протест пред Парламента срещу АЕЦ “Белене” и руската енергийна зависимост. За баланс сега България ще строи и и американска АЕЦ. Снимка: Булфото

Светът тия дни гърми за иранската ядрена програма и споразумението за ограничаването й. Само че българската ядрена програма е на път да се превърне в сензация.
Както е тръгнало България ще се окаже с още три нови ядрени блока в обозримо бъдеще и ще надмине Франция по атомен ток на глава от населението. И по ядрен боклук, разбира се, който ще трябва да закопава някъде из плодородните си полета.
Но най-важният въпрос е – какво ще го правим в България толкова ток?

Икономическият министър донесе изненада от САЩ – предложение за нов блок в АЕЦ „Козлодуй”, който да строи американската компания „Уестингхауз”, с американско финансиране.
Същевременно БСП е обещала предизборно да строи АЕЦ „Белене” и премиерът се изказва неколкократно, че работят в тази посока.
Проводникът на руски интереси у нас, бившият президент Първанов, веднага пусна ток по темата – той заяви в Русе, че „Изграждането на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” не е алтернатива на АЕЦ “Белене”. По думите му АЕЦ “Белене” е много по-напред като проект и затова строителството „не търпи отлагане”. И казва още нещо забележително: “Можем да строим и едната, и другата мощност, без да се налага да избираме между някои от двамата големи братя, образно казано”.

Образно казано, за да угоди и на двата големи братя, България се превръща в ядрена проститутка. Ще строи още две ядрени централи, а досега няколко експертизи показаха, че има излишък на ток. Също, че нова АЕЦ излиза прекалено скъпо и токът от нея няма да е толкова евтин като досегашния.

Случващото се е удивително. Не ГЕРБ, който уж спря „Белене”, а правителство на БСП, обвинявано от всички, че иска да прокарва руските интереси с нова АЕЦ, придвижва американски проект. Проект, който практически прави излишен руския. Защото на площадката в Козлодуй я има цялата инфраструктура и далекопроводи към енергийната система. А в Белене това всичко трябва да се строи и ще глътне повече пари. Ако все пак строят АЕЦ и в Белене, както обещава Първанов, толкова ток със сигурност няма къде да се дене в България.

Багер прави първа копка на размразения и стартиран отново строеж на АЕЦ “Белене” през 2008 г. Снимка: Булфото

Икономическият министър социалист (Драгомир Стойнев) пък е завършил Сорбоната и още два френски университета и се очаква да защитава френски ядрени интереси (те възпитаниците на Сорбоната са нещо като мафия по цял свят). Но, не – активно защитава американски проект. Дори нови мощности в ТЕЦ „Марица Изток” щели да строят американци, съобщи министърът. Е, тогава наистина ще светнем като крушки тук.

Някои наблюдатели тълкуват всичко това като резултат от протестния натиск срещу правителството и предвиждат, че сега протестите ще затихнат, доколкото част от движещите им сили са мотивирани от американски интереси. Дали е така, ще се види.

Но страната действително е изправена пред реална перспектива да строи три ядрени блока. Главно заради вътрешните си противоречия и политическа нестабилност, при която става податлива на външен натиск. И за да има мир, се кани да угоди на всички.

Съвсем реална е опасността да накарат България поради излишък да спре сегашните си реактори в АЕЦ „Козлодуй”, които дават евтин ток (или да ограничи продукцията им), за да работят и да се изплащат новите мощности, които ще произвеждат поне 3 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване