11/25/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Възможна ли е нова “оранжева революция”?

Оранжевата революция в Украйна. Снимка: агитклуб

Проевропейските протести в Киев не са предвестие за нова революция, смятат експерти, цитирани в руския печат. “Комерсант” отразява “най-масовите протести в Киев от Оранжевата революция през 2004 г.” Украинската опозиция обяви в неделя, че започва безсрочна акция, наречена “Евромайдан”. Този “европейски площад на протеста” подкрепя интеграцията на страната в Европейския съюз, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Правителството на президента Виктор Янукович се отказа в четвъртък от сключване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС. Очакваше се, че то ще бъде подписано на срещата на високо равнище на ЕС във Вилнюс в края на месеца.

Участниците в протеста настояват държавното ръководство да подпише документа и заплашват в противен случай да се борят за отстраняването му от власт заради “предателство на националните интереси”. Опозицията разчита да повтори сценария отпреди девет години, когато революцията на централния площад в Киев стана поражение за Виктор Янукович и доведе на власт Виктор Юшченко, пише изданието.

Източници на “Комерсант” и експерти се съмняват обаче, че днешната украинска опозиция има възможности да извърши еврореволюция и да свали президента Янукович.

Според тях, първо, днес липсва някогашният ентусиазъм и масовият подем от времето на Оранжевата революция. Второ, опозиционните лидери са разединени и едва ли могат да станат сплотен отбор. Трето, мнозина се притесняват от факта, че в тълпата има и радикали от ултранационалистическата партия “Свобода”.

Четвърто, евентуалното силово сваляне на Янукович може да разцепи страната. Пето, Янукович и екипът му разбират, че изгубят ли властта, ще имат всички шансове да се озоват в затвора вместо опозиционната лидерка и бивша премиерка Юлия Тимошенко, осъдена за злоупотреба с власт.

“Времето е твърде неудобно”, за да се повтори “площадът на протеста” - “наближават студове и Нова година, най-много да видим опити за разклащане на ситуацията”, прогнозира пред “Комерсант” руският аналитик Константин Затулин.

“За разлика от 2004 г. хората са уморени от протестни площади и революции. През 2004 г. властта имаше съмнения и колебания. Сега президентът иска да бъде преизбран през 2015 г., пък и властта е различна - по-консолидирана и знаеща”. Затова до Нова година всичко ще се уталожи, коментира наблюдателят.

“Колкото по-активно гребе наляво Виктор Янукович, толкова повече може да издейства от съседа си вдясно. Заплашвайки да предпочете Европа, той получи отсрочка на плащанията за газа, обещания за нови заеми и за големи поръчки от руската отбранителна промишленост”, констатира “Ведомости”.

“За да се нахрани един ден, европейците предложиха на Украйна въдица, а Русия - чиния с риба. Киев избра рибата”, гласи изводът на “Новая газета”.

“Завоят на Киев няма да остане без последици за отношенията между Брюксел и Москва”, убедено е изданието. Досега в политически план Русия изглеждаше кажи-речи партньор на Евросъюза. Занапред обаче думите “стратегическо партньорство между ЕС и Русия” ще останат само на хартия и в официалните речи, твърди “Новая газета”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване