11/25/13 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Най-сетне корумпиран политик зад решетките

Като началник на канцеларията на бившия бразилски президент Луис Инасиу Лула да Силва в периода 2003-2005 г.

Жозе Дирсеу беше вторият най-влиятелен човек в Бразилия. После наяве излязоха твърдения, че той и други лидери от управляващата Партия на трудещите се са организирали схема за подкупване на съюзници в замяна на подкрепа в Конгреса.

Малцина бразилци вярваха, че Дирсеу, който подаде оставка, ще бъде обвинен, а камо ли осъден, или хвърлен в затвора в една страна, в която безнаказаността на политиците дълго време беше стандарт. Но на 15 ноември председателят на Върховния съд Жоаким Барбоса издаде заповед за ареста на Дирсеу и на 11 души измежду 25, които бяха признати за виновни миналата година по различни обвинения за подкупи, пране на пари, злоупотреби с държавни средства и заговор. Аферата е известна в Бразилия с името Менсалао в превод от португалски: голяма месечна вноска .

Затворническата килия Дирсеу ще споделя с Жозе Женойно и Делубиу Суариш, които някога бяха председател и ковчежник на Партията на трудещите се. Енрике Пицолато, бивш директор на контролираната от държавата Банко ду Бразил, признат за виновен в пране на пари, тихо и кротко избяга преди няколко седмици в Италия, където има италианско гражданство. Италианските власти намекнаха, че той може евентуално да бъде екстрадиран, ако Бразилия преосмисли решението си от 2010 г. относно Чезаре Батисти, италиански терорист с доживотна присъда.

Бразилски депутати могат да бъдат съдени само от Върховния съд. Но бразилското правосъдие е пълно с пропуски, които позволяват обжалвания дори срещу решенията на този съд. През септември 12 от подсъдимите успешно обжалваха присъдите и техните дела за пране на пари и шпионаж ще бъдат преразгледани въз основа на аргумента, че осъдителните присъди са били произнесени с крехко мнозинство.

С двама нови членове измежду 11-те съдии оневиняването по двете обвинения е възможно, което ще намали присъдите с по няколко години. Но съдът неотдавна обяви поредния набор от апелативни жалби като тактика за ефективното им влизане в сила, което позволи на Барбоса да издаде заповедите за арест.

Много привърженици на Партията на трудещите се смятат, че обвиненията са били скалъпени набързо от медиите и от консервативния елит. Дирсеу, който беше задържан без процес по време на диктатурата в Бразилия през 60-те години, твърди, че днес отново е политически затворник.

Пресата в Бразилия отрази аферата Менсалао по-красноречиво отколкото скандалите в щатите, управлявани от центристки опозиционери. Но тази афера беше много по-шокираща заради това, че тя разяде механизмите на демокрацията. След десетилетие на власт Партията на трудещите се едва ли е победена. Повечето от съдиите, които разглеждаха случая, бяха назначени от Лула или от приемника му Дилма Русеф.

Най-голямата разлика между скандала Менсалао и другите случаи е, че наказанието последва престъплението доста по-бързо. Натан Донадон, центристки конгресмен, осъден през 2010 г. за кражбата на милиони държавни пари през 90-те години, влезе в затвора едва тази година. Предстои да разберем дали онова, на което ще станем свидетели във връзка със скандала Менсалао, ще е изключение или нов стандарт в изпадналия в застой напредък към равенството пред закона.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване