11/26/13 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Разпродажба на гръцки острови: Оазис в морето за милион и половина долара

в. Блиц

Остров Скорпиос. Снимка: травъл

Притиснати от високите данъци, гърците са принудени да продават частните си острови. Предлагането на “средиземноморски райски кътчета” е все по-богато, а една канадска компания е дала обява за цели 17 острова за цена от 1,5 до 62 милиона долара.

С продажбата на земя по снижени цени гърците отговарят на намерението на правителството да напълни държавата каса с по-високи данъци. Само преди десетина години никой не си е представял, че толкова много острови ще бъдат предложени за продажба на световния пазар, но тежката икономическа криза е довела много гърци до безизходица.

Продажбата на недвижими имоти е едно от най-честите решения за излизане от кризата, от което вече се е възползвал катарският емир Хамад бин Халифа Ал Тани, който през март купи шест острова от архипелага Ехинадес в Йонийско море за по-малко от 12 милиона долара. (Емирът управлява Катар от 1995 г. до юни тази година. Има 24 деца и планира да купи остров за всяко от тях. Неговото богатство се оценява на над 11 милиарда долара.)

Семейството, което е продало шестте острова на емира, имало финансови проблеми.

“Островите са били на моето семейство над 150 години, но не сме достатъчно богати, за да задържим толкова ценен имот с високи данъци”, каза след продажбата Денис Гривас, чието гръцко-австрийско семейство е било собственик на островите.

Руският бизнесмен Дмитрий Риболовлев купи през април остров Скорпиос в Йонийско море като подарък за дъщеря си Екатерина. Продаде му го внучката на гръцкия олигарх Аристотел Онасис, а според спекулации в медиите цената е била около 102 милиона долара. На този остров са се венчали Онасис и Джаки Кенеди. (Дмитрий Риболовлев е собственик на футболен клуб Монако и притежава 9,7 процента от акциите на Банката на Кипър. Купил е от Доналд Тръмп вила във Флорида за 95 милиона долара. Общото богатство на руския бизнесмен надхвърля 9 милиарда долара.)

Брокерът за луксозни имоти Кристофър Босуел, който досега е продал имущество за над 300 милиона долара в цял свят и добре познава гръцкия пазар на недвижими имоти, изтъква, че сега е най-подходящото време за покупка на острови в Гърция.

“От началото на икономическата криза Гърция и нейните острови станаха привлекателна възможност за вложения за многобройни международни инвеститори. Главните причини за това са много прости: заради рецесията недвижимите имоти, особено островите, повечето от които бяха собственост на държавата, започнаха да се продават, за да се събере капитал и да се привлекат инвестиции”, обяснява Босуел.

Той смята, че цените още са сравнително ниски, а имотите, които са били семейна собственост и са се предавали от поколение на поколение, за пръв път от десетилетия насам са се озовали на пазара за имоти.

Много агенции и агенти за недвижими имоти, действащи на глобално равнище, в момента търсят имоти за продажба в Гърция. Възможности има много, защото Гърция има над 15 000 километра бряг, 190 000 плажа и 6000 острова.

Разрешителните за строителство на островите не се получават много лесно заради тяхното историческо значение. За каквито и да било работи е нужно разрешение от компетентните археологически институции.

Въпреки това, казват експертите, трудът си струва, защото моментът е особено благоприятен за покупка на острови.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване