11/26/13 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Споразумението с Иран променя баланса на силите в Близкия изток

Ройтерс

Временното международно споразумение по иранската ядрена програма може да промени баланса на силите в Близкия изток в полза на Техеран след две години на народни въстания, които отслабиха водещите арабски страни.

Споразумението в неделя откри пътя към затопляне на отношенията в конфликта между САЩ и Иран, който продължава почти толкова дълго, колкото Студената война между САЩ и СССР. Това притесни Иран и арабските лидери от Залива, които се опасяват от появата на нов регионален хегемон, настроен неприятелски към техните интереси.

Споразумението за възпиране, но не и премахване на иранското обогатяване на уран, за което Западът дълго вярваше, че цели създаването на бомба, има последствия далеч отвъд разпространяването на оръжия за масово унищожение в белязания от войни регион, който е от жизненоважно значение за световните запаси на петрол.

За някои арабски страни от Залива, които смятат, че Техеран създава размирици в региона, както и за Израел, който смята Иран за смъртна заплаха, споразумението от Женева означава, че не са успели да разубедят Вашингтон да поеме курс, който според тях ще завърши зле - до такава степен изпитват недоверие към Ислямската република.

Иран ще става по-богат и по-силен след облекчаването и евентуалното вдигане на санкциите, които спъваха икономиката му. Това ще окуражи неговите ислямистки управници да засилят подкрепата си за шиитските си съюзници в арабски страни, заявяват някои критици на споразумението.

За разлика от тях поддръжниците на споразумението заявяват, че сближаването между двете сили, които толкова дълго се противопоставяха една на друга, може да помогне да се стабилизира регионът и да се намали религиозното напрежение, което изправя шиити и сунити в кървави сблъсъци помежду им.

Недоверието беше взаимно, както при патовата ситуация след Втората световна война между Запада и СССР.

САЩ и Техеран не са поддържали официални отношения от 1980 година, след като ирански студенти окупираха посолството на САЩ в Техеран. 52-ма дипломати бяха взети за заложници в знак на протест срещу решението на САЩ да дадат убежище на бившия шах след свалянето му от ислямската революция.

“Историческа грешка”

След като историческите арабски властови центрове Египет, Сирия и Ирак бяха отслабени от въстания и религиозни сблъсъци, новото начало с Техеран изглежда като привлекателна потенциална победа за американската администрация, която се опитва да отбележи външнополитически успех.

Рами Хури от Американския университет в Бейрут описва временното споразумение, което ограничава иранската ядрена програма, като “нещо много хубаво”, което може евентуално да доведе до сближаване между религиозните лидери в Техеран и арабските съюзници на САЩ в Залива.

“Ако преговорите продължат успешно и санкциите постепенно се отменят, това ще съживи иранската икономика, а също и либералното движение, мисля, че бавно ще станем свидетели на политически и социален напредък в страната”, заявява Хури.

“В краткосрочен план, то подтиква към сътрудничество между САЩ и Иран за Сирия и за спиране на насилието там. В момента има обща заплаха, сунитските екстремисти, които ще нападат иранците, ще извършват нападения и в САЩ, както видяхме, така че в момента те са врагове на всички”.

Експертите заявяват, че арабските страни от Залива ще се опитат да разработят съвместно стратегия в областта на сигурността и дипломацията с единомишленици, за да намалят уязвимостта си към въздигащ се Иран, който в момента трескаво обмисля бъдеще, в което няма да бъде ограничен от смазващи санкции.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че временното споразумение е историческа грешка, защото “най-опасният режим в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване