11/26/13 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Споразумението с Иран - успех, слабост или грешка?

Ирански революционни гвардейци. Снимка: миръронамерика

Споразумението за Иран от Женева е успех за Катрин Аштън, но е заплаха за връзките на САЩ с традиционни съюзници. Договореното в Женева споразумение за иранската ядрена програма е важна първа стъпка, но най-трудното тепърва предстои, посочва в. “Дейли телеграф”. Сунитските страни, които са традиционни съюзници на САЩ и врагове на Иран, биха могли да възприемат договорката като знак, че американската мощ намалява, предупреждава изданието.

В друга коментарна статия вестникът отбелязва, че иранската ядрена сделка превръща дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън, оглавила делегацията на шесторката на преговорите, от кръгла нула в герой. Всички участници в преговорите похвалиха Аштън, изтъкнаха, че тя се е показала като упорит преговарящ.

Подобен извод прави и британският в. “Гардиън”. Преди пет години, когато Аштън оглави европейската дипломатическа служба, всеки питаше “Коя е тази?”, а сега тя неочаквано за самата себе си е засипана с комплименти за постигнатия успех в преговорите по иранската ядрена програма, добавя вестникът. Споразумението обаче може да доведе до трусове в близкоизточните съюзи. Сделката беше похвалена от Русия и Сирия, Саудитска Арабия, която е съюзник на САЩ запази мълчание, а другият американски съюзник - Израел, я разкритикува силно, предупреждава британският всекидневник.

Споразумението с Иран изолира Израел и бележи победа за шиитите в техния разрастващ се конфликт със сунитите в Близкия изток. Споразумението дори дава надежда на сирийския президент Башар Асад, че може да остане на власт в Сирия. Сделката разгневи Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, които тайно се надяваха, че споразумението ще унизи шиитски Иран и ще подкрепи техните усилия да свалят Асад, единствения ирански съюзник в арабския свят, посочва в. “Индипендънт”.

Подписването на дълготрайно споразумение с Иран след изтичането на сделка, която е за шест месеца, ще се натъкне на много трудности. На първо място това е самият срок на подобно споразумение. Ясно е, че то няма да трае до безкрай, но въпросът е за колко години трябва да бъде в сила. Друго предизвикателство е въпросът за правото за обогатяване на уран, за което Иран претендира, посочва в. “Ню Йорк таймс”. Важното е обаче, че дори временното споразумение с Иран ще направи света по-сигурен, посочва вестникът в друг анализ.

Еуфорията от подписването на временно споразумение по иранската ядрена програма се поизпари, след като САЩ и Иран влязоха в противоречие по тълкуването на ключов елемент от споразумението. Според Иран то признавало правото на страната да обогатява уран, според САЩ подобна формулировка нямало и такива тълкувания са погрешни, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

Според израелските тайни служби споразумението в Женева е подписано късно, в момент, в който Иран вече е на така наречения “ядрен праг”, тоест на път да се сдобие с ядрено оръжие. Представители на тайните служби на Израел смятат, че Иран е в състояние до една година да разработи 5-7 атомни бомби, посочва в. “Фигаро”. В друга статия вестникът отбелязва, че сделката за Иран е риск за Обама, но става дума за добре пресметнат риск от страна на американския президент.

Споразумението от Женева е плод на четири години тайна дипломация, подета от президента на САЩ Барак Обама през 2009 г. и водена от пенсионирани дипломати, ирански опозиционни дейци, изследователски центрове в Ню Йорк, съветници на Белия дом, чрез писма до аятолаха Али Хаменей, чрез тайни визити в Техеран на сътрудници на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване