12/02/13 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Как един ученик пусна спряната теснолинейка от Добринище до Якоруда

Кристиян Ваклинов на теснолинейката. Снимка: Блу линк

Б. р. - Историята, разказана по-долу е необичайна. Ученик писал до премиера и в резултат железниците пуснали отново спрян от две години влак - теснолинейка от Добринище до Якоруда, най-живописната жп линия в България.
И случаят не е някаква пиар акция на медии, обслужващи правителството.
Историята, разказана от първо лице от самия ученик Кристиан Ваклинов, излезе преди няколко дни само в сайта BlueLink.net. Никой не й обърна внимание. Нито вестниците на Пеевски я препечатаха, нито някоя телевизия потърси младежа. Историята е поучителна какво може да постигне гражданската инициатива и активността на един отделен човек, затова я пускаме тук.
Кристиян Ваклинов вече е студент първи курс в УНСС. Благодарение на него и изчисленията му, вечерният влак по теснолинейката от Добринище до Якоруда тръгна след 2 години пауза и ще бъде в списъка с влаковете, които ще се движат от 16 декември 2013-а до края на 2014 година. Хиляди хора са му благодарни.

Снимка: Паун Македонски, Impact Press Group



Р
азказът започвам малко отдалече. България е страна с много богата и красива природа. Нашата най-голяма ценност е родната българска земя и нейните уникални забележителности, за които не сме се борили и поне трябва да браним както подобава. Теснолинейката Септември – Добринище е единствената железопътна линия у нас с междурелсие 760 мм (при нормално 1435 мм), свързваща Горнотракийската низина с Родопите, Рила и Пирин планина. Това е безспорно най-красивата железопътна линия на Балканите, свързваща Тракия с Чепинско и Разложко. Освен с чара си, теснолинейката Септември – Добринище впечатлява и със своята сложност на изграждане и мащаба на строителната работа в такъв тежък високопланински регион, проведена в периода 1921 – 1945 година. Тази железница свързва СПА и ски столиците на Балканите – Велинград и Банско, както и най-високата жп гара и най-високата планина отново на Балканския полуостров – гара Аврамово и Рила планина. Призовавам тези, които не са пътували до Велинград или Банско с това влакче да го направят, защото преживяването е уникално и незаменимо. От друга страна обаче, освен атрактивна, теснолинейката е изключително важна за местното родопско население от Велинград, Якоруда, Белица, Разлог, Банско, Добринище и всички села, разположени по баири и чукари в непроходимите Родопи и Рила, защото повечето населени места нямат друг превоз, особено през зимата.

Фоторепортаж за теснолинейката от лятото на Паун Македонски, Impact Press Group
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване