12/02/13 07:34
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли Молдова да замести Украйна като главен успех на “Източно партньорство”?

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

На лидерската среща на страните от европейското “Източно партньорство” във Вилнюс ключово събитие трябваше да стане подписването на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС, но Киев временно спря своята евроинтеграция. За да спаси форума от провал, Брюксел реши да представи като главен успех на проекта Молдова, пише “Комерсант”.

“ЕС спешно подготви дубльор за ролята на триумфатор (…) - Молдова. “Една от най-бедните страни в Европа, където тлее замразеният приднестровски конфликт, а борбата с корупцията и условията за бизнес неведнъж са били порицавани от Европа, внезапно стана образец за подражание”, коментира вестникът.

В сряда Европейската комисия съобщи, че всички процедури по преминаване към безвизов режим с Молдова ще бъдат осъществени най-късно през пролетта на 2014 г. Както поясни еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, Кишинев го е заслужил с изпълнение на плана за либерализация на визовия режим, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Мнозина експерти според него смятат, че Молдова дължи това на Украйна, отклонила се от евроинтеграционния път на финалната права. Също и на Русия, заради която Киев взе да се мята между Запада и Изтока. “Именно натискът от страна на Москва кара Брюксел да бъде снизходителен към онези, които продължават по пътя към евроинтеграция”, твърди кишиневският политолог Анатол Церану.

Колегата му Богдан Църдя смята, че европейският подарък за Молдова по-скоро е следствие от поведението на Украйна. “Киев започна да играе на два фронта, което дразни ЕС. Брюксел цели да демонстрира на Украйна: който се държи добре, получава награда”, казва той.

Мнение, което споделя и парижкият аналитик Нику Попеску. Според него ЕС може би ще иска да превърне Молдова във витрина, та Киев да й завиди.

“Ако Кишинев се уреди и с асоцииране, и с безвизов режим, всичко, което ще получава от ЕС, ще изглежда като пропуснати ползи за Украйна”, обяснява експертът пред “Комерсант”. Според него обаче за Молдова би било по-лесно да се интегрира в Европа, “ако Украйна също се движеше по този път. Сега всичко може да прерасне в засилване на руския натиск върху Кишинев”.

Брюксел упреква Русия в “натиск и шантаж”. Според участниците във вилнюската среща Москва упражнява натиск върху постсъветските държави, пише в заглавие “Независимая газета”.

Решението на украинския кабинет предизвика международен скандал. Мнозина политици в ЕС заявяват, че отказът на Украйна да подпише споразумение за асоцииране с общността е обусловен от позицията на Русия, посочва всекидневникът.

“Ако сметнем, че Русия упражнява натиск върху Украйна, действията на ЕС спрямо Киев напомнят по-скоро парен валяк (…) На Киев дори не бе предложена никаква материална помощ, включително по линия на МВФ”, коментира руският посланик в ЕС Владимир Чижов, цитиран по ИТАР-ТАСС. Позицията на Украйна ще бъде обяснена във Вилнюс от президента Виктор Янукович, напомня “Независимая газета”.

Шефът на мисията на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас се опита вчера да посмекчи острите нападки на делегатите срещу Москва. Той заяви, че европейските представители смятат след форума да преразгледат и подобрят отношенията с Русия, отбелязва вестникът. Основният стремеж на ЕС, подчертал Ушацкас, е да изгради “интегрирано пространство от Лисабон до Владивосток”, зачитайки независимостта и суверенитета на всички държави.

На този форум Янукович няма да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, но това съвсем не означава, че няма да го стори никога. Предстои дълъг и труден пазарлък; от резултата ще зависи “европейската” съдба не само на Украйна, но и на Молдова. Последната се очаква да парафира във Вилнюс споразумение за асоцииране наред с Грузия, пише “Московский комсомолец”.

С Грузия нещата са ясни - в местния политически елит има консенсус за евроинтеграцията и новите власти тук нямат разногласия със старите. Междувременно Москва отваря своите пазари за грузинска продукция, смекчава визовия режим - грузинците ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване