12/06/13 15:18
(http://offnews.bg)

Уволниха Камелия Лозанова (обновена)

Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова е уволнен.

Това съобщи преди минути Министерството на труда и социалната политика.

Заповедта е на социалния министър Хасан Адемов. Тя е съгласувана с министър-председателя Пламен Орешарски, се казва в прессъобщението на МТСП.

Новият директор е Асен Ангелов.

Камелия Лозанова си отива след серия скандали за злоупотреби и три остри писма от Брюксел заради злоупотребите в Агенцията. Те бяха крити от властта до публикуването им от OFFNews. Последното, от 28 октомври, бе безпрецедентно остро. В него ЕК постави ултиматум на премиера Пламен Орешарски: или Лозанова си отива, или се спират европейските пари за Агенцията за следващия програмен период (2014-2020), които са около 400 млн. евро. Парите са предназначени за справяне с безработицата и подобряване на пазара на труда.

След огласяването на последното писмо от OFFNews Камелия Лозанова побърза да заяви пред медиите, че премиерът Орешарски не е поставял въпроса за оставката ù. Ден по-късно тя даде брифинг, на който се похвали колко добра работа е свършила. “Свършихме огромна работа с чест и достойнство по ред, морал и закон. Една стотинка няма да загуби България, защото резултатите ни са изключително очевидни”, заяви Лозанова.

 

Злоупотребите

Злоупотребите в Агенция по заетостта започнаха да се разплитат след разкритията на сайтовете “Бесове” и “Флагман”, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова точи пари за обучение на безработни. Публикацията стана повод за разследване на OFFNews, в което се доказа, че чрез фирми на майка си Вяра Петрова е източила 700 000 лева от парите за безработни. По случая се сезира парламентарната комисия за борба с корупцията. На заседанието й Камелия Лозанова се опита да прикрие Вяра Петров и да даде подвеждаща народните представители информация. Емблематичен остана моментът как Вяра Петрова тича по коридорите на парламента, за да избяга от въпросите на журналистите.

Чак ми стана жал за нея, призна няколко дни по късно Мая Манолова в интервю за OFFNews.

След разследването на OFFNews, Европейската комисия изпрати първото си писмо до социалния министър, което е адресирано до социалния министър Тотю Младенов. След като опитите на редакцията да го получи удариха на камък, се обърнахме към тогавашния председател на социалната комисия, а сега министър на икономиката Драгомир Стойнев, да го изиска. Няколко дни по-късно Драгомир Стойнев каза, че от министерството са му казали, че няма такова писмо.

Официално писмото е пристигнало на 9 януари 2013 г., но опорните точки от него са се знаели близо месец по-рано, тъй като практиката на Европейската комисия е да информира по имейл за ключови документи, още преди те да бъдат изведени официално.

Писмото е било адресирано към Камелия Лозанова и Тотю Младенов и е подписано от Филип Хат. В него се казва, че е изпратено по повод зачестилите медийни публикации и сигнали до Европейската комисия, свързани с дейността на Агенцията по заетостта в качеството й на бенефициент по ОП “Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския социален фонд.

В писмото изрично е спомената депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, а Хат пише, че е убеден, че Лозанова и министър Младенов са запознати с действията и бездействията на Агенцията по заетостта в Бургаска област по повод конфликта на интереси, свързан с депутатката Вяра Петрова.

“Общ знаменател на всички публикации и сигнали до Европейската комисия е липсата на навременна и компетентна реакция на отговорните лица в Агенцията по заетостта”, пише Хат.

В писмото на Европейската комисия се съдържа и завоалирана заплаха, че заради действията на Камелия Лозанова могат да пострадат и бъдещите оперативни програми, по които ще получаваме пари от Европа през 2014-2020 година.

“Наличието на адекватен административен капацитет на Агенция по заетостта е едно от най-важните предварителни условия, което също ще бъде обект на детайлен анализ от страна на ЕК през 2013 г., в контекста на предстоящите преговори за бъдещите оперативни програми, съфинансирани от структурните фондове на ЕС в период 2014-2020 г.”, пише Хат. 

Той изразява готовност за среща с ръководството на Агенцията по заетостта на 28 януари. От отговорът на Тотю Младенов след разкритията на Зинаида Златанова става ясно, че такава среща се е състояла през февруари.

За нея Тотю Младенов пише:

Такава среща проведохме през февруари. В последствие имаше одит от ЕК, който не установи нарушения и даде добри оценки за работата на Агенцията по заетостта. 

Второто писмо показва, че думите му са твърде далеч от истината, а в новото писмо вместо за “административен капацитет” вече се говори конкретно за липсата на ”управленски капацитет” в Агенцията.

Лозанова, която бе най-довереното лице на доскорошния синдикалист Тотю Младенов, остана шеф на АЗ и в новото правителство с протекцията на “Подкрепа” и заради близостта си с организационния секретар на синдиката Андрей Върбанов.

 

Кой е Асен Ангелов

Асен Ангелов е доктор по икономика от Стопанската академия в Свищов. Той е магистър по международни икономически отношения от УНСС, според справката, изпратена до медиите от министерството. Специализирал е финансов мениджмънт и анализ в Делауеър, САЩ.

През периода 2005 – 2008 г. е заемал ръководни длъжности в Агенцията по заетостта като началник сектор „Предприсъединителни фондове“ и началник на отдел „Програми и проекти“. Работил е като нещатен експерт към 40-то Народно събрание на Република България в областта на синхронизацията и адаптацията на българското законодателство спрямо европейските директиви и евроинтеграционните процеси.

От юни 2008 г. до март 2009 г. е бил главен и административен секретар на Държавен фонд „Земеделие“.

Статията "Уволниха Камелия Лозанова (обновена)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване