12/11/13 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Кабул се впуска в нови флиртове - търси замяна на Вашингтон

в. Независимая газета

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

Докато се точи спорът му със САЩ по повод споразумението за изтегляне на войските, президентът на Афганистан Хамид Карзай разширява регионалните си контакти. Направи посещение в Техеран и договори с иранския президент Хасан Рохани подписването на споразумение за приятелство и сътрудничество. А още преди да преговаря с иранците, влезе в контакт с Пакистан, който има влияние сред талибаните. Карзай търси начин да се сдобие с гаранции от ключови регионални играчи, заинтересовани американците да напуснат.

***

“Афганистан склони на дългосрочно приятелство и пакт за сътрудничество с Иран - информира Аймал Файзи, говорителят на президента Карзай. - Договорът ще включва дългосрочна съвместна дейност в политиката, сигурността, икономиката и културата, също и в усилията за установяване на мир и сигурност в региона.” Документът ще бъде подготвен и подписан в най-близко време. По думите на Файзи Афганистан вече има подобни споразумения с Индия, Италия и Франция.

Кабул и Техеран сключиха пакт за стратегическо сътрудничество още през август 2013 г. Договорът засяга най-вече сферата на сигурността. Според Кабул рамките му предстои да бъдат разширени. Алиансът с Иран дава на президента Карзай сигурност в бъдещето; плюс това лост, за да шантажира американците и занапред.

Сигурността напоследък е твърде остър проблем за президента Карзай с оглед изтеглянето на коалиционните войски, насрочено за 2014 г. За да остане западен контингент в страната и след тази дата, ще трябва нов договор. Поне веднъж седмично афганистанският президент поставя на американците нови условия в стремеж да демонстрира пред сънародници и съседи, че е независим от САЩ. Ситуацията се нажежи. Вашингтон не изключва “нулев вариант”.

Миналата седмица генерал Мартин Демпси, оглавяващ Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви: “Още не е поставена задача да изтеглим войските. Но разбирам, че в днешната безизходна ситуация все още има такава възможност”. На 7 декември в Афганистан бе на посещение шефът на Пентагона Чък Хейгъл. Той разговаря не с Карзай, а с министъра на отбраната Бисмила Хан Мохамади и вътрешния министър Омар Даудзаи. След което бе заявено, че Кабул ще подпише споразумението в срок. Това обаче не звучи много убедително.

“Афганистан днес е в трудно положение, обясни пред “Независимая газета” Омар Несар, директор на Центъра за изследване на Афганистан. От една страна, той зависи от външната помощ, обещана от западните държави. От друга е подложен на силен натиск от съседните страни, които са против постоянно пребиваване на чуждестранни въоръжени сили в региона.”

Иран неведнъж е твърдял, че в Близкия изток не бива да има чуждоземно присъствие. Той няма никакво желание да вижда американски бази в една съседна страна. И полага усилия радарите на САЩ да не сканират от близко разстояние територията на Ислямската република от Източен Азербайджан до Систан и Белуджистан.

Рохани заяви пред Карзай: “Тревожи ни напрежението, пораждано от присъствието на чуждестранни сили в региона; според нас чуждестранните сили трябва да напуснат региона, а отговорността за сигурността на Афганистан да бъде прехвърлена на народа в тази страна”. Той добави, че като суверенна държава Афганистан има пълното право да сключва споразумения за сигурност с коя да е страна на планетата.

Успял едва в края на ноември, и то с труд, да открие верния тон в преговорите с “шесторката” за отмяна на санкциите, Иран започна активно настъпление в региона. На афганистанската писта Техеран изостря конфликта между Кабул и Вашингтон. Говорителят ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване