12/11/13 00:04
(http://e-vestnik.bg/)

Кой е най-добрият мавруд? - класация на 29 вида

Оценка 5,00. Това са най-добрите мавруди, цените им са между 17 и 40 лв. бутилката (подробности в текста по-надолу) - Vinica мавруд 2009, изба „Загрей”; Maxima Reserve мавруд 2007; Merul Reserve мавруд 2007, изба „Румелиа”, Панагюрище; Мамут мавруд 2003, винзавод Асеновград; Terra Tangra Yatrus мавруд 2007; Santa Sarah мавруд 2009.

Веднъж вече имаше класация на 18 вида мавруд в e-vestnik през 2008 г. (виж тук). Сега тук са класирани 29 вида мавруд. Класацията се основава на дългогодишни наблюдения върху мавруда от средата на 90-те години насам и на сляпа дегустация на различните марки мавруд на пазара, направена на няколко пъти в клуб „Винен наблюдател”.
В предишната статия се описваха някои митове за мавруда. Мнозина ценители се заблуждават за него. Смятат, че мавруд е по-тежко вино, по наситено, плътно, и на цвят и на вкус. Да, ама не е така, има много различни вина от този сорт.

Какво е характерно за виното мавруд? Мнозина го харесват, но при начина на правене на мавруд у нас, не е сигурно какво точно са пили и дали става дума за чисто сортово вино или купаж. Характерните нюанси във вкуса и аромата за сорта варират в широка гама, което зависи от технологията и гроздето. Ако гроздето е узряло добре, от добре гледани лозя с ограничен добив, може да изскочат аромати и вкусове на горски плодове, билки, подправки и т. н. Но като изключим избите със собствени лозя, обикновено гроздето мавруд се бере недокрай узряло и резултатът не е добър. В общи линии, като типични за сорта, във виното се улавят тонове на смоли, на земя, на шума, етерични нюанси, по-скоро целина, девисил, отколкото горски плодове, характерни за червени сортове. Това не е непременно лошо, получават се неподражаеми вина. Но поради лозята и технологиите от мавруд до мавруд има голяма разлика.

И досега за някои от маврудите на пазара, включително най-популярни марки, остава съмнение, че не са чист мавруд. По правило е разрешено в сортово вино да се прави купаж с до 15% от друг сорт, без да се обявява на етикета. Никой обаче не може да докаже какви купажи прави един или друг производител.
За разлика отпреди 10-ина години сега вече има доста видове мавруд, за които се предполага, че са чисти. Все пак, който казва: аз харесвам вино мавруд, то е такова и такова, нека не бъде толкова сигурен.

Оценка 4,50. Тези вина са на цена между 6 и 22 лв. (подробности в текста по-надолу) - Вила Любимец, Мавруд Premium Reserve 2007; Mezzek мавруд 2010/2012 White Soil, изба „Катаржина”; Мавруд Пълден 2010 г. Изба „Пълден Перущица”; Tiara мавруд 2008, изба „Загрей”; Мавруд Асеновград, 2006, ГКНП (Вино с гарантирано и контролирано наименование за произход), винзавод Асеновград, цена около 7,50 лв.; Merul мавруд 2008 г., Винарска изба Румелиа, Панагюрище (от това вино Реколта 2010 е още по-добра, отива към оценка 5,00); Мавруд 2010 „Вила Ямбол”, Винпром „Ямбол” най-евтиният в групата, но от най-добрите).

По начало сортът ражда много, може да даде 2000 кг от декар. Да, ама с такава плодовитост гроздето не е добро. Ако добивът на лозята се ограничи, както правят онези изби със собствени лозя, може да се получи добро вино. Когато едно лозе се остави с добив 500-700 кг от декар, вместо 2000 кг, качеството на гроздето е друго, освен това така може да узрее по-добре, по-рано. От такова грозде се получава съвсем различно вино мавруд, в сравнение с масовите евтини вина.

Още една подробност за маврудите. Сортът се смята за най-древният у нас. Сега правят нови ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване