12/11/13 05:56
(http://offnews.bg)

Поредна нощ на сблъсъци в Киев

Поредна нощ на сблъсъци в Киев - 11.12.2013 година

Поредна нощ напрежението в Киев ескалира и се стигна до сблъсъци.

Украинските сили за борба с безредици навлязоха на централния площад “Независимост” и премахнаха барикадите, издигнати от проевропейски протестиращите.

Стигна се и до сблъсъци между милицията и протестиращи, като това доведе до ранени. Точният брой на пострадалите обаче остава неизвестен. Същевременно от руското Министерство на вътрешните работи съобщиха, че има пострадали 10 служители. В съобщението на МВР се посочва още, че на площад „Независимост” участниците в протестната акция „начело с депутати от опозицията” оказват съпротива на представителите на Държавната служба за извънредни ситуации и на служителите в комуналните служби при изпълнението от тяхна страна на постановлението на съда за разблокиране на центъра на столицата”.

Близо 15 хил. души се събраха снощи на площад “Независимост” в украинската столица. Там все още има палатки на митингуващите, както и барикада на пресечката между улиците „Крещатик” и „Городецки”, където няма полицейски служители. По-рано през нощта барикадите бяха щурмувани от бойци на спецподразделението „Беркут”.

На групи по стотици силите на реда започнаха да изтласкват демонстрантите с щитове малко преди 2 ч. местно време. След началото на настъплението много демонстранти се стекоха към центъра на Киев, за да подкрепят присъстващите няколко хиляди души на площада. Опозиционните лидери призоваха към мобилизация и прогнозираха, че след операцията на площад “Независимост” милиони ще излязат по улиците на Киев.

До поредната ескалация на напрежението се стигна, докато в Киев се намира шефката на европейската дипломация Катрин Аштън. Тя имаше почти тричасова среща с президента Виктор Янукович вчера, след което отиде при протестиращите на площада.

Статията "Поредна нощ на сблъсъци в Киев" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване