12/12/13 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Армения-Русия: изгодната размяна

Росбалт

Интегрирането на Армения в Митническия съюз (МС) ще коства на Русия един милиард долара. Това сочат изчисления на Александър Гусев, шеф на центъра за стратегическо развитие на страните от ОНД в Института за Европа към Руската академия на науките.

Според професора впрочем Русия ще получи от арменското членство в МС далеч по-значими политически дивиденти - макар че ще изгуби въпросния милиард от отстъпки в цената на природния газ за Ереван, премахване на износните мита за някои стоки, разходи за изграждане на жп линия Иран-Армения и т. н.

По други данни нещата няма да минат с един милиард и Русия ще плати за включването на Армения в Митническия съюз много повече, пресметнато в пари. Затова пък делът на “Газпром” в съвместното предприятие “АрмРосГазпром” ще нарасне на 100 процента срещу днешните 80. Сиреч на федерацията ще бъде прехвърлена цялата газоразпределителна мрежа в Армения, също и контролът върху други арменски стратегически обекти и сфери.

Още преди да влезе в МС и да подпише интеграционната “пътна карта”, Армения вече получи от Русия в аванс сериозни преференции в най-необходимата за местната икономика част от руския износ - природния газ, петролните продукти и диамантите. Вместо досегашните 270 долара за хиляда кубика газ например арменците ще плащат по 189 долара; същевременно доставките ще нараснат на 2,5 милиарда кубика годишно.

Освен това “Роснефт” и арменското дружество “Ойл техно” създават съвместно предприятие, което стабилно ще снабдява Армения със сравнително евтини, но качествени петролни продукти. Нуждите от тях достигат към 400 хиляди тона годишно; при това всичко е от внос, тъй като страната не произвежда нефтопродукти, а заради скъпотията е внесла миналата година само 350 хил. тона.

Междувременно Русия вече премахна износните мита за необработени елмази - сериозен стимул, за да развива Армения обработката на диаманти, традиционен за страната отрасъл.

Според оценки на Центъра за изследвания на интеграцията към Евразийската банка за развитие, икономическият ефект за Армения от премахването на руските износни мита за природния газ ще достигне 140 милиона долара. А като цяло влизането на страната в Митническия съюз ще осигури допълнителен растеж на нейния БВП с 4,5 на сто годишно.

Русия вероятно би склонила и на още по-големи преференции за Армения срещу включването й в МС - то ще гарантира на федерацията здрави позиции в Южен Кавказ и разширяване на влиянието й в посока към Каспийския регион и Близкия изток. На този етап ще е най-лесно да го стори, като използва територията на Армения и усилията за уреждане на конфликта около Нагорни Карабах.

И неслучайно точно сега, когато Армения и Украйна отказват интеграция с ЕС, а Грузия и Молдова парафират съответния документ, САЩ заявяват, че ОССЕ трябва да подкрепи населението (!) на двете страни, а също и на Нагорни Карабах.

Сиреч центърът на тежестта в борбата между Запада и Русия за този регион се е изместил в непризнатата република, чиято субектност в днешния политически контекст видимо натежава, и дава възможност да се въздейства най-малкото върху Азербайджан и Турция. Ще припомним, че руски войски вече присъстват в Армения; става дума там да се разположат военни структури на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Същевременно засилващото се военно сътрудничество между Русия и Армения в рамките на ОДКС и извън тях променя военния баланс в региона, а това тревожи Азербайджан, Турция и Запада. Както посочва пред агенция Новости-Азербайджан експертът Рауф Раджабов, при все че Москва и Баку са ...

Публикувана на 12/12/13 22:44 http://e-vestnik.bg/19443/armeniya-rusiya-izgodnata-razmyana/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване