12/12/13 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

В Украйна няма конфликт опозиция - власт, а народен протест

Вашингтон подкрепя европейския избор на Украйна - това заявиха при посещение в Москва помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и азиатските въпроси Виктория Нюланд и Селест Уоландър от Съвета за национална сигурност на САЩ, пише “Независимая газета”.

Двете препоръчаха на руското ръководство да съдейства за мирно разрешаване на украинската криза и отпътуваха за Киев, посочва вестникът. Според него Русия отвръща на Вашингтон с вчерашната декларация, в която Държавната дума “съветва западните политици да не се месят във вътрешните работи на Украйна”.

Според киевски експерти Нюланд неслучайно е споменала Русия в контекста на украинските събития, отбелязва изданието. Политологът Виталий Бала например предполага, че президентът Виктор Янукович получава съвети от външни сили, “неотчитащи местните реалности”.

“Те може би не схващат, че не става дума за конфликт между опозиция и власт, а за истинско народно протестно движение, което не може да бъде унищожено чрез щурм на Майдана”, казва Бала.

За разлика от “оранжевата революция” през 2004 г. днес опозиционните политици не използват протестите за постигане на политически цели, а “напротив - обществото използва опозицията за решаване на всеобхватната криза - политическа, икономическа и социална”. Освен това сега Източна и Западна Украйна са единни в недоволството и в своите искания към властта. Хората “искат да живеят другояче и в друга страна - с цивилизовани правила и с властова система, подконтролна на обществото”, изтъква аналитикът.

Ако властта употреби сила - разтури палатковите лагери и разпъди Майдана, ще срещне “равна сила на противодействие”, предупреждава той.

“Пренебрегнаха мнението на обществото за насоките в развитието на страната - и на улиците излязоха 100 000 души. Пребиха и разпръснаха триста студенти - излязоха стотици хиляди. Ликвидират ли Майдана - ще въстанат милиони. Общественото протестно движение не може да бъде спряно със сила. Невъзможно е хора с чувство за достойнство и стремеж към свобода да бъдат натикани в обора. Историята учи, че подобни опити свършват зле”, обяснява украинският набюдател.

В момента обаче протестните нагласи в Украйна “няма как да бъдат осъществени, защото опозицията не може да поеме отговорността за ситуацията в страната”, твърди пред “Независимая газета” колегата му Олексий Лешченко.

“Комсомолская правда” сравнява участниците в киевските протести със запорожките казаци “от времето на Тарас Булба” и с анархистите на татко Махно. “И нещата не опират до колоритните персонажи с казашки носии - въпросът е, че във виковете “Вън! Вън!” току се долавя отзвук от времената, когато всеки е правел, каквото си ще”, пише всекидневникът.

Едни тичат да събарят Ленин от пиедестала. Други изкъртват паважа, за да замерват с камъни милицията. Трети ръкопляскат на Руслана или на дъщерята на опозиционера Яценюк, която пее страхотно фалшиво, но е решила да започне естрадна кариера точно на Майдана. Никой не ще да отговаря за нищо. Какво било - Ленин? Не, не сме ние. Или пък сме ние. Но само някои - самостоятелно, описва “Комсомолская правда” скорошни събития в Киев.

“Един романтик може да стане опасен за околните. Случвало се е неведнъж”, алармира изданието.

“Най-активни сред протестиращите на Майдана са младежите и хлапетата” - тъкмо те разбивали с чукове статуята на Ленин, хвърляли камъни по милиционерите и ги били с вериги, твърди вестникът. “Те са много удобно пушечно месо - не разсъждават, вярват и са готови да изпълняват заповеди”, изтъква той.

Според “Комсомолская правда” ситуацията в украинската столица има опасност да прерасне в погроми и безчинства, както в Киргизстан по време на революцията от 2010 г.

“Колкото повече трае Майданът, толкова е по-вероятно хлапетиите, хванали съклет от безделие в очакване да бъдат атакувани (. . .), да си изпуснат нервите. Да “киргизират” пътя на украинския протест. И да направят големи бели. От които по навик ще се разграничат техните лидери и по-големи другари (. . .) На жертвите обаче хич няма да им пука за тези оправдания”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване