12/12/13 11:25
(http://offnews.bg)

Забраната за пушене остава

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Няма да има либерализация на режима за пушене, решиха днес депутатите след четири часа дебати.

В пленарна зала бяха гласувани два законопроекта – на Спас Панчев от “Коалиция за България” и на Волен Сидеров от “Атака”.

И двете предложения бяха отхвърлени със сериозен вот “против”. Промените в пушенето са един от редките случаи, в които парламентарните групи не гласуваха единодушно.

Предложението на “Атака” бе отхвърлено с 64 гласа “за”, 107 “против” и 17 “въздържал се”. До последно обаче не беше ясно дали парламентът няма да допусне поправките, предложени от Спас Панчев. Корекциите обаче бяха отхвърлени със 76 гласа “за”, 106 “против” и 8 “въздържал се”. Всички присъстващи от ГЕРБ – 85 депутати, гласува “против”. От “Коалиция за България” 50 души бяха “за”, 12 “против”, а шестима се въздържаха. Вотът в ДПС също не беше хомогенен – 15 депутати бяха “за”, 9 гласуваха “против”, а двама бяха “въздържал се”. 11-те присъстващи от “Атака” подкрепиха измененията, а двамата независими депутати не участваха в гласуването.

По-либералният режим

Поправката в Закона за здравето на Панчев щеше да позволи на собствениците на заведения за хранене с площ до 70 кв. м да решат дали в ресторантите им да се пуши. Идеята бе за по-големите заведения пушенето да е възможно, ако в тях има изградени специални помещения с масивна преграда и обособена за целта климатизация. Корекциите на Панчев предвиждаха пълната забрана за пушене да остане в сила за административните сгради, работните места, закритите спортни площадки, детските заведения, болниците, интернет залите, както и заведенията за бързо хранене. Измененията на “Атака” бяха сходни с тези на “Коалиция за България”.  Съществената разлика между двата законопроекта бе, че в поправките на депутата от “Коалиция за България” бяха заложени ежегодни проверки на инсталациите в заведенията, където се пуши. При нарушения измененията Панчев предлагаше глоби в размер от 5 до 10 хил. лв. при първо нарушение и от 10 до 15 хил. лв. при рецидив. Измененията на Панчев предвиждаха събраните глоби да отиват за превенция.

Очаквайте подробности!

Статията "Забраната за пушене остава" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Публикувана на 12/12/13 11:25 http://offnews.bg/index.php/277161/zabranata-za-pushene-ostava
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване