12/12/13 20:56
(http://e-vestnik.bg/)

Защо сериалът “Четвърта власт” е толкова скучен?

Излъчването на “Четвърта власт” беше съпътствано от голяма рекламна кампания с плакати, билбордове, дипляни, листовки, пиар публикации и предавания. И обвинения към критиците на сериала, сякаш нарушават някаква политическа коректност, щом не го харесват.

Ще започна с уточнението, че не критикувам на лична основа хората, които стоят зад сериала “Четвърта власт” на БНТ. Тъй като България е малка и всички сме братовчеди, знам, че с една голяма част от тях имаме в известна степен общи естетически и даже политически възгледи.

От друга страна, би било пресилено да кажа, че съм имал големи очаквания от техния труд, защото съм поглеждал и други български сериали, включително (пред)последния колосален провал на БНТ - “Недадените”, който с гръм и трясък опропасти тема като тази за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Колкото и да сме позитивно настроени, трябва да признаем, че, за съжаление, сериалът “Четвърта власт” има традиционните недостатъци на българското кино - актьорите играят подчертано театрално, непрекъснато рецитират, все едно са на изпит във ВИТИЗ, диалозите са изкуствени, патетични, пълни с кухи думи и фрази, които никой не използва. Може би сюжетът е достоверен като цяло, но като се вгледаш отблизо, всичко изглежда някак изкуствено и направено насила.

Действително няма редакция на български вестник (на българска медия изобщо), в който собствениците и главният редактор да са изключително чисти и благородни личности, които не се поддават на натиска на рекламодателите, държат се прекрасно с подчинените си, а подчинените им журналисти, от своя страна, са бивши брокери от английската стокова борса, карат Мини-Купъри и са крайно етични, с изключение на една руса репортерка, която спи с източници…

Няма смисъл да изреждам по-нататък, защото този въпрос вече беше обсъден нашироко (макар и недоброжелателно) в медиите и социалните мрежи още след първата серия. Вече чухме аргумента от авторите, че и “Спешно отделение” не ще да е реалистичен от медицинска гледна точка. Зрителите обаче не се нуждаят от медицинска точност, а от елементарна достоверност. Прочетете, например, няколко произволни критически текста за суперхитовия и награждаван американски сериал „Homeland” – критикуват го, че представя по нереалистичен начин работата на агентите в ЦРУ, мисиите на ЦРУ в чужбина, дори исляма и живота в ислямските общества, че прекрачва прекалено надалеч границата на политическата коректност и пр.

Въпреки че наистина е проблем, за съжаление, проблемът с достоверността не е най-големият и не е той причината всяка серия “Четвърта власт” да е толкова мъчителна за гледане. Проблемът е, че сериалът просто е убийствено скучен – със скучен сценарий, скучна режисура и скучна актьорска игра.

Скуката и тавтологията започват още от самото начало. Като казах „Homeland”, няма как да не направи впечатление, че всяка негова серия започва с гласа на американски президенти зад кадър, които говорят за тероризма, а всяка серия на “Четвърта власт” – с гласа на български политици зад кадър, които говорят за службите. Още тук започва да става неясно защо сериалът се самопредставя и рекламира като сериал за медии при положение, че основната му тема явно са службите, а медиите (реалистично) са представени само като техен придатък. Това е разфокусиране, характерно за българското кино, в което често режисьорите правят по един-два филма в живота си и в тях искат наведнъж да кажат всичко по всички теми.

Казват, че дори много добри актьори играят зле, ако ги режисира слаб режисьор… Казват и че Атанас Атанасов е добър актьор, дори професор по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Много силно се надявам, че Атанасов преподава театър, а не кино, защото на екран самият той изглежда много, много, много неубедително и се съмнявам, че който и да е режисьор може да носи вина за това.

Във всеки диалог героят на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване