12/12/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Семейните кавги продължават пред гроба на Мандела

Шарлот Плантив
Франс прес

Внукът Мандла извади кирливите ризи на семейство Мандела на пресконференция. Снимка: от тв екрана

Нелсън Мандела може да е описван като изключителен човек, но случаят със семейството му не е такъв. Репутацията им е опетнена от публично уреждане на сметки, унизителни действия на правосъдието и комерсиализиране на името на иконата на Южна Африка.

Южноафриканците бяха тотално сащисани в началото на юли, когато Мандла Мандела, най-малкия от внуците на героя на борбата с апартейда, се хвърли да урежда сметки с една значителна част от роднините си по време на сюрреалистична пресконференция, излъчвана пряко по националната телевизия.

По същото време дядо му, в болница от близо месец, се бореше със смъртта. Разкривайки потайностите на семейство Мандела, той дори обвини брат си Мбузо, че е “опрашил” собствената му жена, от остров Реюнион.

Мбузо беше един от 15-те членове на фамилията, които сезираха успешно правосъдието, за да го принудят да върне тленните останки на три деца на Нелсън Мандела.

Телата първоначално са били погребани в селището Куну, където Мандела е прекарал най-хубавите години от детството си и където ще бъде погребан в неделя сред семейството си.

Но през 2011 година Мандла ги беше пренесъл в родното място на дядо му - Мвезо, на около 30 километра от там. Традиционен вожд на това селище, той подготвяше мащабен туристически проект с мемориал в памет на дядо си.

Обвинението за оскверняване на гробище беше свалено, но “Джей Ар Юинг на семейството Мандела” - както го беше нарекъл един журналист, по аналогия с анти-героя на американския сериал “Далас” - все пак има “уговорена среща” с правосъдието, защото в началото на октомври е насочил оръжието си към шофьор по време на спор в задръстване.

39-годишният Мандла вече влезе в новините с проблемите в брака си и със съседите си. От 2009 година той е депутат на Африканския национален конгрес (АНК), движението, за което се бореше дядо му, но никога не е правил впечатление със заеманите от него политически позиции.

И друг член на семейство Мандела в парламента (която се отличава преди всичко с отсъствието си) - бившата съпруга на националния герой, Уини Мадикизела-Мандела, също е имала сблъсъци с правосъдието за провинения, извършени от телохранителите й през 80-те години, а след това и за измама през 2003 година.

Останалата част от семейството, което включва 3 дъщери, 17 внуци и 12 правнуци, е изградила живота си далеч от политиката и медиите.

Но след последната публична поява на главата на рода през 2010 година, някои си позволиха волности с бонусите му.

Докато Нелсън Мандела винаги е контролирал стриктно комерсиалната употреба на името си, като я ограничаваше до благотворителни цели, четирима от внуците му създадоха марката дрехи LWTF Clothing.

Акронимът препраща към автобиографията на великия човек “Long Walk To Freedom” (”Дългият път към свободата”) и тениските им не пропускат да покажат портрета или подписа му.

По-наскоро, Маказиве, най-малката от децата му, се впусна в бизнеса, като популяризира марката вино “House of Mandela” с дъщеря си Туквини.

Също в противоречие с имиджа на носителя на Нобеловата награда за мир, две от внучките му участваха в телевизионното реалити предаване, наречено “Да бъдеш един от Мандела”, в което разказаха за историите си на жени, родени в добро семейство. Освен това те отвориха един от най-ведрите акаунти в Туитър.

Друг повод за повдигане на вежди: дъщеря му Зенани беше назначена за посланичка в Аржентина, въпреки че няма никакъв дипломатически опит.

По-малко анекдотично, Зенани и полу-сестра й Маказиве имаха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване