12/12/13 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна още не е съвместима с Европа

в. Газета виборча


В ни най-малка степен нямам способностите на ясновидец, но съществуващата сега ситуация в Украйна не е за мен никаква изненада. Крайна проява на наивност би било да се очаква пасивна позиция на Русия. Нейните възможности за водене на политика с помощта на произволно формирани цени на газа, особено при трагичното икономическо положение на Украйна, са все още огромни.

Факт е също, че разделението на украинското общество на две почти равностойни части - проруска и проевропейска - е бомба, която отдавна чака да бъде детонирана. На този фон решението за асоцииране с ЕС (което у нас бе нашироко смятано за естествена последица от европейския интеграционен процес) е изключително трудно за Украйна. А заплахата да предаде властта на крайно враждебната опозиция със сигурност не облекчава положението на Янукович.

Политическото бъдеще на Украйна ще бъде решено в крайна сметка от обществото, но това няма да стане утре.

Възникналата ситуация предизвика у опозицията непознат досега за нея евроентусиазъм, който за съжаление в много отношения замества рационалната оценка. Вследствие на това на Европейския съюз, предвид настоящите негови вътрешни затруднения, му е трудно да разпалва у себе си възхищение и прекомерна ангажираност в тази емоционално далечна страна. Далеч по-спокойна изглежда концепцията политиците от съюза да спрат да реагират на руските възражения срещу действията в рамките на “Източното партньорство”.

Така че независимо от продължаващите декларации на ЕС, да се разчита на нова оферта за Украйна, много по-привлекателна от досегашната, не изглежда правдоподобно.

И най-сетне - полската гледна точка. Разбира се, сближаването на Украйна с ЕС има за нас фундаментално значение и е добре, че малцина наши политици оспорват това. Въз основа на настроенията в Западна Украйна и все по-разпространяващото се убеждение, че олигархичният модел на развитие се е изчерпал, този процес на сближаване изглежда неспасяем.

Изборът на нашата политическа стратегия за приближаването на тази цел изисква нещо повече от вяра и добронамереност. Мисля, че вместо да се наблюдава по запалянковски нарастващият конфликт с надеждата за бърза смяна на властта, по-ефективен би бил по-малко емоционален, но по-прагматичен подход. Да си го кажем откровено - въпреки обстоятелствата днес Украйна не е съвместима с Европа, схващана като континент, основан на важен за нас набор от ценности.

Независимо от намеренията на Русия и политиката на ЕС бъдещето на Украйна е преди всичко в ръцете на нейните граждани. Процесът на узряване на обществото до това да определи своята принадлежност - източна или западна - вероятно ще продължи още години.

Затова нека не залагаме на настоящата дестабилизация в тази страна, а вместо това да правим всичко да й показваме предимствата на западния вариант. Сиреч, търпеливо да подкрепяме развитието на гражданското общество, създаването на независими медии, обмена на младежи, сътрудничеството между неправителствени организации и местни власти, а също активно да помагаме за модернизирането на икономиката със специален акцент върху алтернативните възможности за доставки на газ по тръбопровода от Словакия.

И в този дух - една подробност. След години на усилия Полската академия на науките (ПАН) успя наскоро да открие в Киев представителство на нашата наука, което действа по образеца на научните центрове на ПАН в Париж, Берлин, Рим, Москва и Брюксел, пропагандиращи нашата страна. Задачата на центъра в Киев е да развива двустранното научно сътрудничество, а също - в контекста на големите възможности на ЕС - да ангажира украински учени в международни проекти.

Сътрудничеството в науката и технологиите, което ...

Публикувана на 12/12/13 22:56 http://e-vestnik.bg/19447/ukrayna-oshte-ne-e-savmestima-s-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване