12/13/13 20:58
(http://offnews.bg)

Вигенин: Подкрепяме тези, които искат да придвижат Украйна по-близо до ЕС

Кристиан Вигенин

„Заставаме на страната на тези, които искат да придвижат Украйна по-близо до ЕС“. Това заяви в “Панорама” външният министър Кристиан Вигенин.

Той допълни, че това са и протестиращите, но и президентът Виктор Янукович и правителството. По думите му България е една от страните в ЕС, която би искала съюзът да даде по-ясна перспектива за еврочленство на Украйна.

Според него подписването на споразуменията за “Южен поток” не се е отразило на решението на властите в Киев да се откажат от споразумението за асоцииране с ЕС. “Важността на “Южен поток в негативен план не е в мащаб, което да я принуди да се откаже от споразумението”, обясни той, като допълни, че проектът за газопроводът е важен за България въпреки подкрепата за Украйна, именно заради особените отношения между Киев и Москва.

Външният министър подчерта, че Европейската комисия е готова да защити “Южен поток” и го е доказала, като се е съгласила да води преговорите с Русия по темата. “Това е нещото, което ние искахме – Еврокомисията да преговаря от наше име. Така имаме най-силната гаранция, че проектът ще бъде реализиран и ще отговаря на европейското законодателство”, каза още министърът.

Вигенин отрече да има изолация от Запада, като се имат предвид официалните посещения на премиера Пламен Орешарски в чужбина. „В нас има по-голямо доверие като хора, които изпълняват ангажиментите, които поемат“, коментира той.

Външният министър говори и по темата за проблемите на нашите сънародници с британските власти. „Трябва да спрем да говорим за българските граждани във Великобритания като за имигранти. Те са европейски граждани, които имат право да се придвижват и работят свободно като такива“, заяви Вигенин.

По думите му България трябва да реагира на коментари и мерки от чужбина според това как се засягат интересите на страната и по начин, който е пропорционален. Ние заявихме веднага след обявяването на мерките за социалните помощи от премиера Дейвид Камерън, че ще разглеждаме внимателно всяко едно законодателно предложение, подчерта той.

Българският министър обясни, че е легитимно право на всяка страна е да променя социалната си система. При всяко едно дискриминационно решение обаче ще имаме реакция и ако трябва ще сигнализираме Европейската комисия, каза още той.

Статията "Вигенин: Подкрепяме тези, които искат да придвижат Украйна по-близо до ЕС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване