12/17/13 14:10
(http://www.hsnovini.com/)

17-годишна, страдаща от муковисцидоза ще се лекува със средства от Здравната каса

Светлана Атанасова, председател на Националната асоциация “Муковисцидоза”

Нова клинична пътека –муковисцидоза е включена в основния пакет дейности, покриван от НЗОК за 2014 година. Това стана реалност по решение на Върховния административен съд, след като Националната асоциация по „Муковисцидоза” осъди здравното министерство, заради дискриминация към пациентите болни от това заболяване. През лятото, тази година към здравното министерство бе създадена работна група, която да уреди въпросът с новата клинична пътека.

Болните от муковисцидоза в България са 200 души. Сред тях е и 17-годишната димитровградчанката Александра,  дъщеря на  председателя на асоциацията Светлана Атанасова.

“Възмутена съм  от това, че трябваше да се стига до съдилища, да се губи толкова много време, за да постигнем целта си, държавата да помогне на болните от муковисцидоза.  Надяваме се сега  пациентите да не се чувстват  дискриминирани и да получат добра грижа”, сподели  Атанасова.

Отпуснатите от НЗОК средства ще са от голяма полза на болните от муковисцидоза. Най-скъпо е лечението при възрастните пациенти. Приеманите от тях медикаменти, в рамките на 10 дни струват над 4 000 лева.

“Клиничната пътека ще помогне за покриване на разходите, с които се сблъскваме ежедневно. Пациентите ще получат качествена помощ и ще има по-дълъг ефект от лечението. По-рядко ще влизат в болница, а това в бъдеще ще спести пари на касата”, коментира Атанасова.

От асоциацията по „Муковисцидоза” очакват клиничната пътека да е съобразена с европейските стандарти и норми на лечение.

Още по темата за одобрения проект на  Националния рамков договор и коментара на председателя на Районната лекарска колегия в Хасково д-р Николай Колев, гледайте в емисията новини на сайта.

Димитър Димитров

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване