12/17/13 13:28
(http://www.hsnovini.com/)

Задържана е организирана престъпна група, изнудвала в Югоизточна България

Снимка: Пресцентър на МВР

При проведена специализирана полицейска операция е пресечена дейността на организирана престъпна група действала и в Хасково.  На 12 души са повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления, съобщи днес главният секретар на МВР, главен комисар Светлозар Лазаров, цитиран от пресцентъра на министерство на вътрешните работи.

При акцията, проведена вчера в Ямбол под ръководството на прокуратурата, съвместно със служители от Специализирания отряд за борба с тероризма и служители от ОД на МВР – Ямбол,  са задържани 20 участници в организирана престъпна група. Тя е действала от януари 2009 г. до март 2013 г. на територията на областите Ямбол, Бургас и Хасково. В различно съучастие задържаните са използвали брутални методи за принуда, заплахи с физическа саморазправа, психическо въздействие, внушаване на страх у много хора, които са дължали парични вноски по заеми.

Заемите са отпускани от финасовата къща, съобщи прокурор Попова. При извършените вчера претърсвания на жилища, офиси и автомобили и при обиските на членове на престъпната група, са открити и иззети ножове, бухалки, пистолет и палки, с които е прилагано насилие. Иззети са също дебитни и кредитни карти, а също и сим-карти, ползвани за комуникацията в групата. Образувано е досъдебно производство. Разпитани са 80 пострадали, от които 40 – пред съдия.

На 12 от задържаните лица са повдигнати и предявени обвинения за тежки умишлени престъпления. Взета им е мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа до отвеждането им в Специализирания наказателен съд. Предстои прокуратурата да внесе искане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

За общодържавно издирване са обявени 3 души, участвали в престъпната група. Неин ръководител е К.Ж., осъждан. Той, заедно с част от задържаните, е бил на трудов договор във финансовата къща. Нейни ръководители също са сред задържаните. При престъпната дейност е използвана силовата група на „Рижите”, която е действала в района на Бургас. Финансовата къща е укривала доходи, само за 1 месец размерът на лихвите от предоставените кредити е около 1 милион лева.
Работата по документирането на престъпната дейност на групата продължава, информират още от пресцентъра на МВР.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване