12/17/13 16:34
(http://noresharski.com/)

НАРЕЖДАНЕ*

Автор: Бижутер Екзактников

* Ще ме наредят! Тоя е нареждач! Наредиха ме!… Изразни средства, характерни за момчетата с лоши погледи и образование от уличния университет, описващи интригите помежду им, които целят израстване в йерархията, както и проблемите които си създават сами използвайки полицията и прокуратурата като средство за растеж. Целта на този текст е да си дадете отговор на въпроса по закон ли събират доказателства МВР, ДАНС и прокуратурата, спазват ли нормите на наказателния процес институциите, призвани да съблюдават законността или в собственото си безсилие и неграмотност са се превърнали в „нареждачи”?

***

Бившият член на борда на директорите на „Напоителни системи” Георги Харизанов бе заключен с белезници в съдебната зала и отведен в ареста, където със сигурност ще изкара коледно-новогодишните празници, а при „добро желание” от страна на властите може да „посрещне” и именния си ден.

Веднага бързам да уточня, че следващите редове не са ода в стил „Жоро е невинен”. Ако имате съмнения, се съсредоточете във вътрешното заглавие „Кой е Харизанов”.

През октомври прокуратурата повдигна обвинения на ексшефа на „Напоителни системи” Стайко Ганчев и бившите членове на съвета на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, че са сключили неизгодна сделка за продажба на 2000 тона скрап.

Виртуозите в червени тоги посочиха Чеглайски като фактическия извършител, а другите двама като негови помагачи. Защо „виртуози” ли? Защото им трябваше единствено еднасправка от оперативен работник, който неформално обиколил няколко пункта за изкупуване на старо желязо, записал си цените (които впрочем постоянно варират) и пресметнал, че държавното дружество е ощетено с около 550 хил. лева.

Тук трябва да се отбележи, че справките от ДАНС не са доказателство по НПК, най-малкото защото справката може да бъде написана „на коляно” в рамките на няколко минути и да е плод на въображението на някой „напорист” агент или на неговия шеф… и на неговия шеф… и на неговия шеф…

Така, разполагайки със справка, определена от самия говорител на районната прокуратура Белчев като „извънпроцесуална проверка”(??? ), виртуозите отведоха тримата на съд с искане за постоянното им задържане. Там обаче претърпяха срамно фиаско.

След като съдията изслуша справката, показанията на борсов посредник, тези на „щатния свидетел” Мирослав Найденов („Напоителни системи” са и на подчинение на земеделското министерство), придружени от прокурорското твърдение, че тримата обвиняеми представляват „сложна и добре замислена престъпна структура на високо държавно ниво”, меко казано ги ошамари.

Магистратът прие, че по делото няма нито едно годно доказателство, което подкрепя тезата за причинена вреда, тъй като справката от оперативен работник не може да бъде годно доказателство, а свидетелите изобщо не са коментирали пред разследващите разлика между продажните и реалните цени на металите.

„Би било целесъобразно подобно обвинение да бъде повдигнато след получаването на заключенията от назначената съдебно-счетоводна експертиза”, заяви съдията и освободи Ганчев, Харизанов и Чеглайски срещу подписка.

Шест дни по-късно виртуозите се явиха на поправителен пред втората инстанция, където бяха по-подготвени. Пред съда бе представена комплексна технико-икономическа експертиза, според която със сключването на два договора на обща стойност 505 000 лева обвиняемите са нанесли щети на „Напоителни системи” за 564 000 лева. Тези заключения, които бяха определени от адвокатите като непълни и опиращи се на неформални цени, изиграха роля мерките за неотклонение да бъдат променени на гаранции от по 5000 лева.

Кой е Харизанов???

Името на Георги Харизанов нашумя в началото на 2012 година покрай трагедията в харманлийското село Бисер. Тогава Харизанов в рамките на часове се появи по всички национални телевизии, обяснявайки разни „истини” за състоянието на язовирите. Логично телевизионните му изяви предизвикаха интерес към него и медиите започнаха да „ровят”.

Оказа се, че той има блог, в който пламенно защитава всяко действие на Бойко Борисов. Осен това се оказа, че има профил в сайта за запознанства „Сладур”. Образованието му бе поставено под съмнение, тъй като от Министерство на земеделието не представиха биографията му. След това той самият изпрати съобщение, в което сочеше, че е завършил „Датски колеж” през 1997 година, ама се оказа, че не е точно така.

Покрай назряващия скандал около ценза на Харизанов прокуратурата му повдигна обвинение, свързано с предишната му работа от 2001 година. Благодарение на това действие на прокурорите той бе отстранен от поста.

После се оказа, че в миналото Харизанов имал условна присъда, но е бил реабилитиран през 2008 година. Така Харизанов изчезна внезапно, както се и появи… до началото на протестите срещу сегашното правителство.

Харизанов можеше да бъде забелязан почти всяка вечер сред протестиращите, а в изтеклите преди месец „опорни точки” за дискредитиране на противниците на правителството той бе посочен като водач на ултраси и хора, свързани с „Титан”.

При „негрите”

Преди няколко дни изненадващо прокуратурата съобщи, че има нови доказателства срещу Харизанов по делото за неизгодната сделка и затова го отведе отново пред съда, за да иска постоянния му арест.

Появил се бил нов свидетел, стана ясно по време на това заседание. Той бил анонимен, но бил свързан с ДАНС и чул, че Харизанов ще бяга.

По време на заседанието стана ясно, че въпросният свидетел си стоял в заведение и чул двама души да си говорят. Единият от тях споделил, че има проблеми с правосъдието и възнамерява да бяга при „негрите”.

След това свидетелят разпознал Харизанов като един от двамата мъже през Google. Бил сигурен, че е той, защото другият го наричал Жоро и станало въпрос за „Напоителни системи”. Освен това двамата обсъждали студентските протести и плащането на пари за участие в тях.

Установявайки тези неща, този буден гражданин отишъл при „приятел в ДАНС” и му разказал какво е чул.

Този помните ли го???

Стана ясно, че приятелят от ДАНС посъветвал свидетеля да отиде лично при ръководителя на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура – Петьо Петров, известен с прякора „Еврото”, и да му разкаже чутото.

Петров е ключовата фигура по проваленото дело за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

Пак справки

Държавното обвинение подкрепи искането си за арест на Харизанов и с две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в „Напоителни системи” е „организирал маршрута си за бягство” през „гранична зона със занижен контрол”.

Отново шамари

Всичките тези справки, тайни свидетели, приятели в ДАНС и прочие „извънпроцесуални комбинации” бяха отхвърлени от съдията. Същото се случи и с искането на прокуратурата за постоянния арест на Харизанов.

Магистратът посочи, че за да го задържи, Харизанов трябва да не се е отзовал на призовка без уважителни причини, да е сменил постоянния си адрес, без да уведоми компетентните органи или да е нарушил условията на мярката си за неотклонение, а подобни данни липсват.

Следи ли ДАНС когото не й е работа?

Адвокатът на Харизанов, който е бивш кадър на МВР, обяви случващото се като „плод на едно махленско донесение”. Той добави, че в случая агентите на ДАНС се опитват да легализират твърденията си, представяйки ги, като показания на случаен гражданин, който свързал чутото с Харизанов чрез проверка в Google.

Излиза, че адвокатът казва, че случайният гражданин, който е дочул разговора на Харизанов в заведението, е агент на ДАНС, който го следи. Оттук следва въпросът, ако го следи, какво е основанието за това и има ли разрешение… Тъй като това питане няма да получи отговор, то може да бъде и преформулирано така: Каква е разликата между концентрацията на всички репресивни инструменти в ръцете на един човек при управлението на ГЕРБ и привидното разместване на подобни структури и отделянето им в различни звена сега?

Упорството води до „резултати”

След като миналата седмица съдът отказа на заключи Харизанов на база справки и тайни свидетели, днес това стори втората инстанция, пред която прокуратурата протестира решението.

Софийският градски съд прие като доказателство чутото в заведението и справката в Google. Оттук съдията стигна до извода, че има реална опасност Харизанов да отиде в ЮАР, тъй като съществували сведения, че той ще напусне страната, без да уведоми органите.

Адвокатът на Харизанов смята, че става въпрос за политическа поръчка, тъй като на съдебното заседание бяха разгледани сведения отново от анонимен свидетел, че Харизанов участва в организация на платени протести. Освен това адвокатът обясни, че Сергей Станишев в предаването на БТВ „Лице в лице” е свързал името на клиента му с платени протести и именно това го кара да смята, че се става дума  за политическа поръчка.

Впрочем съдията приел „доказателствата” е Антон Урумов. Фамилията му е позната в магистратските среди и адвокатурата, защото е син на Николай Урумов – дългогодишен съдия във Върховния административен съд, уредил дъщеря си с имот на морето като крайно нуждаеща се. Да, да – имаше и такъв скандал!!!

***

*Тук излизаме от случая „Харизанов”  и се връщаме към началото с два-три прости въпроса. Кои са истинските професионалисти? Разследващите и обвиняващите, които използват меко казано странни „извънпроцесуални похвати”. Или тези с лошите погледи и уличното образование, които си вършат нещата така, че да не могат да им докажат нищо?

Докато разследващите работят по този начин, разчитайки на послушни, страхливи, хванати…съдии, така чаканата от българското общество справедливост няма да дойде. Справедливостта няма да я донесе нито Цветан Цветанов, колкото и да му се щеше той да е човекът, нито Цветлин Йовчев най-малко заради изказването му, че полицаите на протестите са с маски, защото им е студено.

Справедливост няма да има докато съществува „наредено правосъдие”. А„наредено правосъдие” ще има докато има „нареждачи” в тоги и костюми на агенти. Дотогава всеки е потенциален арестант, а „сладурът Харизанов” мяза на жертва. 

Източник: Жилото

The post НАРЕЖДАНЕ* appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване