12/17/13 23:38
(http://e-vestnik.bg/)

Фандъкова ще купува за 10,5 млн. евро имот, който е на общината. Не е шега

Парцелът на запад от Централните гробища (ограден с червени точки), който незаконно е продаден за 523 хил. лева, а сега общината ще го купува обратно за 10,5 млн. евро. Вляво горе се вижда ТЕЦ “София”, вдясно от терена са Централните софийски гробища.

Свикналият на бомбастични заглавия читател ще си помисли, че това е поредното преувеличение или измислена сензация. Уви, не е.
Столична община е готова да заплати 10.5 млн. евро (20 536 215 лв.) за 87.8 дка, с които да разшири Централните софийски гробища и да реши проблема с изчерпването на свободни гробни места. Така щели да са осигурени нови места за още 10-12 години, а сумата ще се плащала на вноски в продължение на поне 3 години.
Тази новина излезе в няколко медии, с позоваване на зам.-кмета на София по направление “Финанси и стопанска дейност” Дончо Барбалов.

Всичко звучи добре и със загриженост за столичани, но този имот (виж картата) принадлежи на общината от век и веков. Още в най-стария генерален план на София той е определен за терен, в който ще се развиват гробищата. И е

бил общинска собственост до началото на 90-те години,

когато кметът Янчулев слага началото на поредица от действия, с които имотът преминава в частни ръце без търг за 523 хил. лева.

После новите му собственици го залагат за кредит от СИБанк в размер на 9,77 млн. евро, по времето, когато шеф там е Цветелина Бориславова. Сега банката продава имота обратно на общината, за да си вземе парите. А общината представя сделката като грижа за разширяване на гробищата. Такава уникална операция с общински имот може да се направи само в България. Едва ли в други страни са достигнали такива висоти на врътките и далаверите.

В дневния ред на сесията на Столичен общински съвет утре, четвъртък, 19 декември, е включена точка „относно принципно съгласие за интерес към имот УПИ VІ-528, кв. 1, м. „Централни гробища”, р-н „Сердика” и даване на мандат на кмета на СО за подписване на договор за покупка на имота”. Докладът до СОС е на общинските съветници Орлин Алексиев, Любомир Дацов, Иван Таков и Прошко Прошков от групите съответно на ГЕРБ, НДСН, БСП и ДСБ (напуснал)/СДС.
За отбелязване е формулировката „принципно съгласие за интерес към имот” и „даване на мандат на кмета на СО за подписване на договор за покупка на имота”. По нея личи, че СОС се ангажира, но само с „принципно съгласие за интерес”, а по-нататък топката поема кметицата Фандъкова. Според публикациите „СОС трябва да даде мандат на кмета на район “Сердика”, в който са гробищата и поземления имот, да финализира сделката”.
Заслужава внимание и разноцветието на вносителите на доклада до СОС. Знайно е, че е необходима широка подкрепа, когато се прокарва за гласуване предложение от типа на гнил или горещ картоф.

Става дума за по-голямата част от „ония” 96 дка (всъщност, те са повече) на Запад от Централните софийски гробища, граничещи с ТЕЦ „София” (виж картата), които преди повече от 10 години се оказаха обект на хищническа и незаконна приватизация.

На този терен през 70-те години в съседство с ТЕЦ-а и за да ползва остатъчна топлина, са построени оранжерии и е създадено общинско предприятие, което ги стопанисва. През 1992 г. кметът Янчулев издава заповед за ликвидация на предприятието с парниците (без решение на общинския съвет). Заповедта е обжалвана пред прокуратурата и в съда като незаконосъобразна. През 1994 г. Върховният съд решава, че заповедта на Янчулев е незаконна.

Но след серия врътки решението на Върховния съд е пренебрегнато и този апетитен общински имот неправомерно преминава в частно владение. За целта са приложени какви ли не средства. Приватизационната процедура ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване