12/17/13 09:54
(http://offnews.bg)

Шефът на програма „Околна среда“ хвърли оставка

Малина Крумова

Няколко седмици след новината, че Брюксел спира разплащанията към България по оперативната програма „Околна среда“, ръководителят на програмата Малина Крумова подаде оставка. По информацията на „Капитал“ шефът на ОПОС е подала молба да бъде освободена от януари.

В писмото си до екоминистъра Искра Михайлова шефът на управляващия орган на програмата заявява, че тя и подчинената й дирекция са били подложени на линч от „парламентарната и медийна трибуна“, което според Крумова е показател за неработеща държава. “Преувеличаването на един технически въпрос изпраща послания за неспособност в ЕК, което ще го задълбочи”, се казва в писмото й до министъра. Ръководителят на ОПОС смята, че целенасочено е ограничаван достъпа й до информация, което й пречи ефективно да управлява програмата.

Управляващите органи на оперативните програми са изолирани от процеса на взимане на решения, “на тях им се спускат нареждания”, заявява още Крумова. От писмото й личи, че повече от 6 месеца, откакто е на поста си, вицепремиерът за европейските фондове Зинаида Златанова не е провела среща с ръководителите на програмите.

“Липсват ясни национални цели, или те се формулират без администрацията и без да се отчита натрупания опит. Решения като това за допустимост на ДДС или касаещи спирането на средствата по ОПОС се взимат без анализ”, се казва още в писмото.

Работи се в режим на “спешност”, която според Крумова не е продиктувана от външни обстоятелства. Тя отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях.

Решението за прекъсване на плащанията по ОПОС бе взето от ЕК на основание констатирани нередности в някои от търговете по програмата. В тази връзка Брюксел настоя държавата да направи проверка на всички близо 300 обществени поръчки за проекти по оперативната програма, проведени през 2010 и 2011 г. Вчера екоминистърът заяви, че тази задача, заедно с изпращане на задоволителни отговори към Еврокомисията за конкретните нередности, посочени от нея, е изпълнима до края на февруари.

Статията "Шефът на програма „Околна среда“ хвърли оставка" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване