12/20/13 08:23
(http://offnews.bg)

Офшорките не могат вече да притежават медии, но ще има изключения

Периодични издания. Снимка: БГНЕС

С новия Закон за офшорките на дружествата, регистрирани в зони с данъчни преференции, няма да могат да участват в 28 дейности, но не е предвидена забрана да са подизпълнители и консултанти.

Това решиха депутатите при гласуване на второ четене на новия закон.

Той беше внесен от Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС. Пеевски не се появи нито на първо, нито на второ гледане на проектозакона. И при двете гласувания дебат няма.

В първия вариант на закона забранените за офшорките дейности бяха 20, като сред тях са участие в кредитни институции, застрахователни и пенсионни дружества, участие в процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в концесии, да са собственици на мобилни оператори, на елетрони и печатни медии и др.

По предложение на Георги Кадиев и Румен Гечев от БСП забранените дейности бяха допълнени със социологически агенции, оценители, одитори и да са собственици на ВЕИ, а по предложение на съпартиеца им Янаки Стоилов – да придобиват собственост върху земи, да участват в дружества с държавна или общинска собственост и да сключват договори за публично-частно партньорство.

Не беше прието предложението на Стоилов да се запише, че собствениците на офшорки нямат право да са подъзпълнители и консултанти.

Предвидени са обаче и изключения и едно от тях е за собствениците на периодични печатни издания – може да са офшорни фирми, ако представят информация за действителните собственици – физически лица.

Глобите за нарушения са до 500 хил. лв. при първо провинение и до 1 млн. лв. при рецидив.

Йордан Цонев призна, че има притеснения по прилагането на този закон, защото досега не е съществувал такъв регламент.  

 

Статията "Офшорките не могат вече да притежават медии, но ще има изключения" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване