12/20/13 11:30
(http://offnews.bg)

Пациенти с хронични заболявания приемани безразборно в болниците

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Пациенти с хронични заболявания са приемани по няколко пъти в болници по различни клинични пътеки, без да има нужда от това. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.

Данните са от проверки в 515 лечебни заведения в цялата страна. Проверката е установила, че 1590 пациенти са приемани в болница общо 4039 пъти в рамките на последните месеци. Най-често тези пациенти са хоспитализирани заради заболявания на дихателната система – 18,4% от пациентите, като 44% от тях са деца, посочи д-р Тодорова.

Хората с хронични заболявания са удобни пациенти, тъй като те реално няма да се излекуват никога. Затова много често се случва лекарите да си го прехвърлят един на друг, коментира шефът на НЗОК.

Доста фрапиращ пример е болен от диабет мъж, приеман 8 пъти в болницата в Кюстендил за период от 6 месеца по различни клинични пътеки, като само една е свързана с диабета. При влизането на пациента в болницата измереното ниво на кръвната захар е 21,5. Такава е и стойността при изписването му от болницата. Това говори за качеството на услугата, която пациентът е получил. Никой реално не е обърнал внимание на диабета му, категорична е д-р Тодорова.

В част от случаите пациентите са приемани в лечебните заведения по социални индикации. Такъв пример са възрастните хора в труднодостъпни места, които са хоспитализирани, за да не пътуват до болницата и обратно. В много от случаите на болни деца пък майката е била на възраст под 18 години, затова са приемани и майката, и детето, за да се следи как протича лечението и дали са направени всички необходими прегледи, допълни тя.

Проверките показаха и кои лечебни заведения са надвишили дейността си и с колко. От данните се вижда, че в рамките на месец дейността на редица болници се е увеличила значително и аз не знам как да разбирам това при положение, че няма епидемия например. Болница “Токуда” е увеличила дейността си със 700 000 лева, Александровска болница  с 300 000 лева, болница „Каспела” в Пловдив – с 340 000 лева, „Света Каридад” – с 200 000 лева, болницата в Тутракан – с 60 000 лева, подчерта Тодорова.

Не е ясно защо се е увеличила дейността, но по договор сме задължени да я платим на 100%. Проверките продължават и ако се окаже, че има неправилни хоспитализации, сумите за тези пациенти няма да се превеждат. Директорите на болници се оплакват, че парите от Касата не им стигат за заплати. В същото време обаче научаваме от доставчици, че в няколко болници заплатите са увеличени с 50%, обясни Тодорова.

Разбира се, има и болници, които са успели да се вместят в бюджета си. Такива са болниците в Силистра, Видин, Монтана, Добрич, Смолян и др., допълниха от НЗОК.

Ние нищо не можем да кажем на директорите на болниците, защото това, което се случва, законът го позволява, каза Тодорова.

Веднага след проверките започнахме да получаваме и анонимни сигнали, които настояват за проверки в определени болници. Това много ме радва, защото обществото най-после започна да се събужда, коментира тя.

 По думите й от началото на следващата година ще започне преработване на клинични пътеки.

Статията "Пациенти с хронични заболявания приемани безразборно в болниците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване