12/21/13 08:01
(http://e-vestnik.bg/)

Бавария разстила червен килим пред квалифицираните си емигранти

Франс прес

Баварската кралица на бирата
27-годишната германка Франциска Сиртл вдига наздравица, след като е избрана за първата Баварска кралица на бирата в Мюнхен. Снимка: ЕПА/БТА

Богатата германска провинция Бавария, която има крещяща нужда от квалифицирана работна ръка, се опитва да привлече обратно германците, установили се в чужбина, чрез програма, доста театрално назована “Завръщане в Бавария”.

“Бавария иска да върне най-квалифицираните си кадри и разстила пред тях червен килим”, обобщава интернет-сайтът на инициативата, създадена миналата година и финансирана от регионалното министерство на икономиката, което не дава информация какъв бюджет е отделило за програмата.

От офисите си в Мюнхен тримата служители, движещи програмата, организират дискусии и конференции в страните с висока концентрация на преселили се германци - Швейцария, Австрия, САЩ и Австралия. За отбелязване е, че в 34-те страни от ОССЕ живеят общо над 3 милиона германци.

Целта на тези “баварски вечеринки” в Осло, Торонто или Сидни е да се възхваляват пред инженери и компютърни специалисти - рядка стока на германския трудов пазар - преимуществата на провинцията с най-ниска безработица в страната (3,5 процента през ноември) и да се мотивират “кандидатите за завръщане”. На срещите винаги има брецели, наденички и бира.

“Предоставяме също персонални консултации, а също помощ при търсенето на работа и адаптирането в Бавария”, казва Керстин Дюбнер-Ге, която ръководи програмата. Предлаганите услуги включват още свързване с потенциални работодатели, както и съдействие при избора на училище, при административните формалности или за намиране на работа на съпруга или съпругата на кандидата. Един-двама “завръщащи се” седмично

“На седмица имаме средно един или двама кандидати, които подписват договор за работа”, уточнява със задоволство г-жа Дюбнер-Ге, обработила “неколкостотин досиета”.

Един от тези кандидати е Грегор Лихтфус, имунолог, прекарал шест години в Мелбърн. Сега той е сключил договор с баварско предприятие. Лихтфус е ползвал услугите на “Завръщане в Бавария” главно за да получи “информация и съвети за условията за кандидатстване, да добие представа за актуалните възнаграждения, за всичко, до което нямаш достъп, когато не си на място”.

Само за германските малки и средни предприятия недостигът на квалифицирана работна ръка, много осезаем в Бавария и в съседен Баден-Вюртенберг, струва над 30 милиарда евро годишно, както показа наскоро изследване на консултантската компания “Ърнст енд Янг”.

Многобройни са инициативите, чиято задача, в по-голяма или по-малка степен, е да облекчат това положение, като се опитват да интегрират младежите, които не се справят добре в училище, улесняват майките да се върнат на трудовия пазар или се обръщат към запаса от испански или италиански младежи, на които липсват перспективи в родината. Изборът на друг живот

Случаят на Лихтфус не е такъв. “Нищо не ме привличаше специално в Бавария. Най-важното за мен беше да отида там, където ми се представя интересна възможност”, разказва той, подчертавайки, че не би се поколебал да напусне отново страната, ако намери по-добри условия другаде.

Мотивацията за завръщане си има граници: напускайки Германия някои хора избират съвсем друг живот. Такъв е примерът със семейство Кафка, които от две години са се установили в Мелбърн заедно с трите си деца.

“Сега нашето семейство живее тук”, казва бащата Андреас, специалист по компютърна сигурност, хвалейки процъфтяващата образователна система, спокойния ритъм на живота, плажовете на Южния пасифик и вкусните агнешки котлети на скара.

“За да ни накарат да тръгнем, ще е нужно супергениално предложение със солидна заплата, поемане на всички разходи по преместването, на разходите за частно училище, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване