12/21/13 23:57
(http://e-vestnik.bg/)

Убийците от Улич - създадени от джихадизма

Убийците ислямисти от Лондон. Снимка: от тв екрана

Първите ислямистки терористи, успели да изпълнят плана си да отнемат човешки живот на британска земя, без да убият и себе си в акцията, бяха признати за виновни за убийство и опит за обезглавяване на войник, пише в.”Гардиън”.

Нападението показа силата на идеологията на Ал Каида да превръща британци във фанатици, които вярват, че са воини на Аллах и им е заповядано да убият в знак на отмъщение за външната политика на западните държави в мюсюлманските земи, посочва британското издание.

Историята на убийците на британския войник Лий Ригби в лондонския квартал Улич показва как джихадистката идеология има силата да плени двама млади британци, да ги направи способни на жестоки действия и те да бъдат в крайна сметка горди от стореното, пише още в. “Гардиън”.

Майкъл Адеболаджо, както и съучастникът му Майкъл Адебовале, отгледан като християнин и приел исляма през тийнейджърските си години, не показа никакво разкаяние и целуна Корана, когато обвинителната присъда на журито бе прочетена, пише в. “Дейли телеграф”.

Британските войници са изложени на опасност от хилядите терористи единаци като двамата фанатици домашно производство, които убиха Ригби, заяви помощник-комисар Кресида Дик, цитирана от вестника.

Единият тръгва по пътя към убийството, воден от убеждението, че атентатите от 11 септември в САЩ са конспирация на Запада, а другият - заради отвращението, което е изпитал, гледайки по телевизията как западните ракети валят над Багдад, за да бъде свален от власт Саддам Хюсеин, пише в. “Индипендънт”.

Случаят с Адеболаджо и Адебовале повдига въпроса дали правителството и общностите са способни да се справят с нападенията, извършвани от млади хора, чиито светоглед е подхранван от езика на омразата, негодуванието и отчуждението, допълва изданието.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване