12/22/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Насилие в Румъния: КОЙ върши престъпленията срещу морала?

Общи моменти между протестите у нас и при съседите

Кадър от румънската телевизия “Времеа ноуа” показва разправа с демонстранти против фракинга.

Между протестите тук и в Румъния има някои общи неща. Едно то е въпросът ‘Кой?’ Това е борбата ни с вредните решения на политическа класа. Общо е също медийното затъмнение, с което класата успява да си осигури за решения си в управлението. Само една малка телевизия в Букурещ отразява достоверно и цялостно протестните събития срещу златодобива с цианиди и газодобива с фракинг. Медийното затъмнение беше и тук по-рано – и по темата за шистовия газ, и когато от гражданска група “За Витоша” организирахме от края на 2011 година първите събития и протести срещу поправките на Цеко и Емо Фаса в Закона за горите. Затъмнението продължава и сега у нас, например за партията на Бареков и за Цветан Василев. Трето общо нещо е каузата за връщането на смисъла на думата морал и действието му в управлението. Всичко има  връзка с ‘Кой?’.

В България искащите оставка и морал в политиката са наричани от партийната опорно-точкова пропаганда лумпени, ултраси и ‘не-добре-с-главата’. В същото време продължават да кроят лобистки закони (пробутват ядрен реактор, Южен поток, закон за планините и др.) и да вземат решения в интерес само на олигархията, с която са срастнали (пробутват нечестна процедура за нов главен съдебен инспектор и недоносен проект за Наказателен кодекс часове преди празниците). Докато това става у нас, миналата седмица прокуратурата в Румъния повдигна обвинения за престъпления срещу морала към хора, излезли срещу аморалните действия на държавата и нефтено-газова корпорация, насилствено налагащи здравини и екологични рискове.

Във вторник властите в  Румъния повдигнаха обвинения срещу 37 (засега) протестиращи, участвали  в демонстрациите на 7-ми декември край с. Пунгещ, заради събарянето на оградата около платформата на “Шеврон”. Около 400 души протестираха срещу допуснатите от властта проучвания за шистов газ по доказано опасния метод хидравлично разбиване. Демонстрациите завършиха с арести и груба сила на жандармерията към жители на селото. Прокуратурата в област Васлуй разследва 28 протестиращи за разрушаване на имущество и престъпление срещу морала и други 9 души само за престъпление срещу морала. Румънският сайт Starea Natiunii съобщи, че според говорителя на районната прокуратура Михаела Манту, протестиращите са провокирали инциденти, обиждали жандармерията и са застрашили безопасността на работниците в обекта на “Шеврон”. Първото едва ли се е случило, още по-малко третото. Явно според обвинителите протестирането е моралното престъпление на 37-те, за което те могат да получат между 2 и 7 години затвор. Реалните морални престъпления обаче се правят от румънското правителство и от корпорацията “Шеврон”. Те най-общо са 3:

Морално престъпление 1- лъжа: Настоящите управляващи в Румъния дойдоха на власт с обещанието, че няма да допуснат проучване и добив на шистов газ чрез фракинг. Излъгаха. Американската петролна компания “Шеврон” получи разрешителни за проучване за шистов газ в три селища във Васлуй - община Бъчещ, село Пълтиниш, община Пунгещ, село Силищя, и община Гъгещ, село Попен. “Шеврон” от своя страна обикалят къщите и лъжат хората, че технологията им е безопасна.
Морално престъпление 2 – престъпна небрежност при  управленски решения, засягащи големи групи хора: Събрани са достатъчно доказателства, че фракингът поставя значителни реални и потенциални рискове за околната среда и здравето на хората. Какви по-точно са рисковете можете да видите тук: http://www.newmedia21.eu/analizi/predpazniyat-printsip-i-temata-za-shistoviya-gaz-izgubenata-risk-komunikatsiya/. Това обаче не попречи на управлението на ГЕРБ да се опита тихомълком да наложи технологията у нас, както и да се опита да отмени приетата след масови протести у нас забрана, чрез създаването на специална парламентарна комисия (http://www.newmedia21.eu/izsledvaniq/tyutyunev-dim-i-oblatsi-ot-shistov-gaz-v-tra-bite-na-profesionalni-zama-gliteli/). Не попречи и на Виктор Понта да наруши обещанието си към своите избиратели и румънския народ. Не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване