01/08/14 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

За какво спорят в руския интернет

Забраната върху тютюна в Русия, “женската казарма” и антипиратските мерки са най-обсъжданите теми

Забраната да се пуши на обществени места в Русия, влязла в сила през юни, е най-популярният миналогодишен закон в страната. Над 250 000 интернет потребители са правили опити да разберат къде вече не могат да пушат и колко ще им струва занапред вредният навик, пише “Московский комсомолец”.

Вестникът коментира анализ на популярната търсачка Яндекс под наслов “Топзакони, развълнували руската интернет общност”. “Недоработеният (…) “антитютюнев закон” според него буди много въпроси, “най-вече дали наистина действа, сиреч дали намалява броя на пушачите в Русия”.

Но колективът, работил над проекта, вече съди създателите на популярен руски телевизионен сериал. Прокуратурата е изправена пред трудна задача - да установи дали пушенето в кадър е “неотменима част от художествения замисъл”. Инак според закона авторите на филма ще трябва да плащат за всяко дръпване от цигара до 170 000 рубли (3 773 евро, б. р.). Освен това от 1 юни 2014 г. забраната ще важи също за кафенетата, ресторантите и моловете, значи може и през новата година да е сред най-обсъжданите закони, прогнозира изданието.

На втора позиция е несъществуващият законопроект, който изпраща задължително в казармата всички жени, несварили да станат майки до 23-годишна възраст. Този слух разбуни духовете в Мрежата през юни - вероятно след безобидното предложение на депутатка да се разреши по желание наборна военна служба на младите жени, за да се изравнят правата им с тези на мъжете, пояснява всекидневникът.

“Бронзовото” място в рейтинга заема приетият в Русия “антипиратски” закон, според който от 1 август всеки собственик на авторски права може да поиска предсъдебно сайтът нарушител да бъде блокиран. Заради това доставчици блокираха дори почтени сайтове, стига да са качили едно-едничко произведение, защитено от закона за авторското право, или само препратка към него. А в края на 2013 г. Държавната дума прие друг закон, разрешаващ да се блокира още един вид информация - призиви за неразрешени протести, екстремистка дейност, разпалване на междуетническа и междурелигиозна омраза. Ограничението влиза в сила през февруари т. г.

В десетката закони, най-старателно проучвани в Мрежата, са и нашумелите актове, бранещи непълнолетните от гей пропаганда и закрилящи чувствата на вярващите. Сред най-търсените е бил и несъществуващият закон за забрана на чуждестранната музика - може би заради “общата поява на високоморални закони” и премахнатия достъп до парчета на чужди изпълнители в една от социалните мрежи.

Като цяло интересът на руските интернет потребители към нови закони за една година е нараснал с 9 на сто - може би защото през 2013 г. депутатите приеха с 20 процента повече закони, отколкото година по-рано. По всичко личи, че и новата година ще е богата на законодателни инициативи, добавя “Московский комсомолец”.

БТА

Публикувана на 01/08/14 22:41 http://e-vestnik.bg/19621/za-kakvo-sporyat-v-ruskiya-internet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване