01/13/14 06:21
(http://noresharski.com/)

Адвокат Милен Шопов за пътя на информацията от патрулките до системата на МВР

Адвокат Милен Шопов отговаря на въпросите ни за това как е възможно информация за проверявани лица да достигне от полицейската патрулка до външни лица. Причината да се интересуваме от това е репортажът на Arte TV, в който беше показано как охраната на Делян Пеевски вика полиция заради снимането на неговия хотел „Берлин“ в Бояна, след което наетият от немците български оператор получава запитване как може да бъде спряно излъчването на репортажа.

Възможно ли е дадена информация да достигне от полицията до лица извън нейните структури и каква би могла да бъде технологията за това?

На първо място, държа да отбележа, че е недопустимо подобни неща да се случват не по предвидения в закона ред. Особено що се отнася до лични данни и до установена самоличност на лица. Същевременно, не липсват варианти.

Все пак какъв е възможният път на информацията от полицая до онзи, за когото тя е важна?

За да се отговори на този въпрос, трябва да се проследи процедурата, движението на тази информация. Ето един примерен вариант. Подава се сигнал – на единния телефон за спешни обаждания или направо на телефонния номер на дежурния в съответното РУП (Районно управление „Полиция“). Дежурният приема сигнала и изпраща патрул, който да вземе отношение: да провери налице ли е нарушението, за което се сигнализира, както и да установи самоличността на лицата, съпричастни към сигнала. Служителите от ППД на съответното РУП пристигат на мястото, установяват лицата и в общия случай записват данните им в т.нар. наряден дневник. В зависимост от дадените им от дежурния указания, проверката на установените лица се извършва на място – по отношение на това дали са издирвани, дали имат наложени наказания, когато става въпрос за нарушения на ЗдВП и т.н. Проверката се осъществява или чрез справка в масивите на МВР посредством инсталиран в патрулния автомобил интерфейс за отдалечен достъп, или най-често чрез обаждане до дежурния по радиото или по мобилния телефон. Имената и ЕГН на лицата с установена самоличност се продиктуват на дежурния. Не след дълго към патрула се подава обратна информация дали следва да се предприемат допълнителни мерки спрямо установените лица, съобразно евентуалните данни за тях. В случай че такива данни няма, нещата би следвало да приключат дотук. Патрулът се завръща в РУП, докладва за извършеното и предава нарядния дневник на дежурния. Записаните в „тетрадката“ данни могат да бъдат преписани и предадени нататък. Още по-бърз е вариантът, когато данните са били предадени за проверка посредством радиовръзка или разговор с мобилен телефон.

И така, данните са събрани и постъпили. Какво се случва с тях? Имам предвид случаите, в които те достигат до лица, които не би трябвало да разполагат с тях?

Възможностите са няколко. Най-лесно е събраните данни да бъдат предадени от самия патрул на лицето, което има нужда от тях. Далеч по-сложно, а и по-сериозно би било, ако информацията премине през няколко структурни нива и в крайна сметка се окаже на разположение на лице извън системата. За да се случи това, системата трябва да е била поставена в услуга на такова лице. Нередност, пар екселанс. Ако информацията е много важна, нейният път от дежурната част до крайния й получател би могъл да се извърви твърде експедитивно. Ако системата работи правилно, значимите данни би следвало да се докладват на ниво началник или заместник-началник на РУП. Ръководителят би могъл да ги придвижи към горните нива на системата – в зависимост от сериозността на сигнала и важността на установеното. Оттам-нататък всеки би могъл сам да си отговори на въпроса откъде е принципно възможно такава информация да изтече, за да бъде използвана нерегламентирано и за цели, различни от установените в закона.

Стандартна практика ли е да се предава към дежурния по телефона? 

Напоследък е рутинно. Разбира се, не можем да сме сигурни с кого разговаря полицаят.

Анализ на адвокат Шопов по темата за новия закон за МВР можете да прочетете в новия брой на „Капитал“, както и анализ-сравнение на работа на българската и американската полиция

The post Адвокат Милен Шопов за пътя на информацията от патрулките до системата на МВР appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване