01/13/14 23:13
(http://e-vestnik.bg/)

Имам една мечта - да се появи българският Лех Валенса

Лех Валенса. Снимка: архив

Без да съм като Мартин Лутър Кинг. Без официално да съм репресирана, без официално да съм сегрегиранапо раса, пол, вероизповедание. Но имам една мечта, която е срещу болката и унижението, което да си българин и да живееш в България, ти струва презрение, присмех и подигравки от чужденците.

Имам една мечта.

Честити Ви отворени пазари на труда на Великобритания, Австрия, Германия и там каквито “велики държави” се сещате. Ха ха - велики държави! Велики, защото не са бедни като нас, нали?

Или защото не ги тресе национално-ширнало се чувство за малоценност?

Имам една мечта, като Мартин Лутър Кинг преди 60 години! ИМАМ ЕДНА МЕЧТА, български политик да застане със самочувствието и острия полемичен език на Лех Валенса и да обясни на “великите държави”, че са “велики” защото български умове, ръце и идеи се ползват години наред за жълти стотинки, безплатно, почти нечовешки нагло и безпардонно от техните западни работодатели, западни социални системи и западни фирми, за да просперират точно тези западни общества и да са “велики”.

Мечтата ми обаче е български политик да каже това ясно на Камерън или който и да е там. Защото преди време Валенса каза на “агент Димитър” когато още не знаехме, че въпросният журналист е агент и има псевдоним “Димитър”: “Ти не си интересен с този черен костюм, а аз съм интересен, обичан и уважаван и с карираното сако и без вратовръзка …” Не е успеха в дрескода, а в главата. Ама Бг политиците са още на вълната на дрес-кода - щото толкова им има в главата де.

Ами какво друго да има като като деца са гледани в панелки, пълни със сувенирни боклучета от екскурзиите на майките и бащите им по соц-лагера на етажерките, където би трябвало да има книги. А книгите и учебниците им бързо са били изхвърляни на боклука след завършване на всеки клас. Които като деца, ако дънките на детските им дупенца са били от “Кореком”-а им е ставало супер, адски ексклузивно на душата и са били “уважавани” в квартала.

А сега тези “дрескодци” като видят Камерън или друг с по-скъп костюм от техния и са готови да бият метани в земята и да мълчат, защото за тях важни са дрехите, а не че представляват една хилядолетна държава пред света.

ИМАМ ЕДНА МЕЧТА. За българските кандидат-политици да се въведе изпит по българска история и български език за влизане в политиката. Ей така - превантивно. Все едно, че са емигранти искащи българско поданство. И да ги видим стават ли за българи. A за политиците от националистическите (моля ви , ама как така без тях бе!!!) български, и “не-етническите”, ама турски или помашки, какаляшки и каквито там си измислят партии - изпита по история на България да е с два пъти повече въпроси.

ИМАМ ЕДНА МЕЧТА - да се появи българският Лех Валенса.

От блога на Галена Славова

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване