01/19/14 23:31
(http://e-vestnik.bg/)

В Сърбия ще има предсрочни избори през март

Ройтерс

В Сърбия ще има предсрочни избори през март в момент, когато управляващата Сръбска прогресивна партия иска да се възползва от нарастващия си рейтинг, съобщи в четвъртък вестник “Политика”.

Говорител на правителството отказа да коментира съобщението, което последва след седмици спекулации, че балканската страна върви към втори избори за по-малко от две години, докато управляващата коалициа спори за скоростта на икономическите реформи и битката за изкореняване на корупцията.

Министърът на икономиката Саша Радулович, назначен от Сръбската прогресивна партия СПП , заяви пред Глоубъл Маркетс Форум във вторник, че ако коалицията не предприеме твърди реформи, е по-добре да има избори възможно най-скоро.

Позовавайки се на много правителствени източници “Политика” съобщи, че в края на януари президентът Томислав Николич ще насрочи изборите за 16 март, когато в Белград трябва да има общински избори. Едни избори през март биха могли да усложнят преговорите с Международния валутен фонд, които се очаква да започнат в близките седмици. Но анализаторите посочват, че една силна победа за Сръбската прогресивна партия би могла в дългосрочен план да улесни икономическите реформи.

Сръбската прогресивна партия има висок рейтинг в проучванията на общественото мнение до голяма степен благодарение на личната популярност на партийния лидер и първи вицепремиер Александър Вучич. Бивш ултранационалист, префасониран като прозападен реформатор, Вучич е лицето на антикорупционна кампания по високите етажи на властта, която се оказва популярна сред сърбите, уморени от години на ендемична корупция и пуснала дълбоки корени организирана престъпност.

Сръбската прогресивна партия ще вземе решение за изборите на заседание на 25 януари, четири дни преди официалното начало на преговорите за членство с Европейския съюз.

Няма съмнение какво е най-добре за СПП, когато гледаме какви са интересите на партията, заяви Небойша Стефанович, член на партийното ръководство и председател на сръбския парламент пред вестник “Вечерне новости”. Моята позиция е ясна и неведнъж съм казвал, че ние се нуждаем от предсрочни парламентарни избори, каза той. Пред Ройтерс той заяви: “Това не зависи от мен като председател на парламента, а партията още не е заела позиция.”

Представители на Сръбската прогресивна партия използват напрежението между партията и нейния главен коалиционен партньор, социалистите на премиера Ивица Дачич. Дачич отрича да има някакви дрязги и неведнъж е казвал, че е против предсрочни избори, които изглежда ще доведат до голяма победа на Сръбската прогресивна партия и биха могли да изтласкат социалистите в опозиция.

Попитан за информацията, високопоставен член на Социалистическата партия на Сърбия СПС заяви пред Ройтерс: “Изборите не са необходими. Ние вярваме, че правителството работи добре, а Социалистическата партия не се бои от избори.”

Сръбската прогресивна партия се появи през 2008 г., създадена от членове на Сръбската радикална партия - ултранационалистическа партия, която държеше властта заедно със социалистите на покойния лидер Слободан Милошевич по време на войната на Сърбия с НАТО през 1999 г. за Косово. Както Сръбската прогресивна партия, така и Социалистическата партия на Сърбия оттогава тръгнаха по европейския път.

Вучич казва, че Сърбия се нуждае от цялостна реформа на раздутия публичен сектор и пенсионната система. Но бюджетът за 2014 г., приет през декември, не включи най-крути мерки, за да обуздае дефицита, определен на 4,6 процента от БВП, което разпали спекулации, че Сръбската прогресивна партия предвижда вероятни предсрочни избори.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване