01/19/14 23:40
(http://e-vestnik.bg/)

Гулнара Каримова: узбекистанският крал Лир и бившата бизнес императрица

Дъщерята на президента Гулнара Каримова. Снимка: Робертс-репорт

Само допреди година дъщерята на узбекистанския президент Ислам Каримов жънеше невероятни успехи. Гулнара Каримова стоеше начело на бизнес империя, бе поп звезда и мнозина виждаха в нея бъдещия лидер на страната. Но всичко вече е минало - империята рухна, а официалните постове са й отнети. Ще се съвземе ли тя след подобен удар?

***

Онази нощ Тахир сънувал майка си. И взел решение да си иде от този свят. Събудил го нейният глас - сякаш още го чувал, когато го обгърнала познатата задушаваща тревога. Дълго време останал да лежи, разкъсван от лудо желание пак да я види и от страха да се озове отново в Узбекистан.

Станал от леглото, тихо излязъл, за да не събуди хората наоколо, и тръгнал към гаража. Негов съквартирант, влязъл вътре, го открил вече с примка на шията.

“Уморен съм”, обяснява Тахир неуспешния си опит за самоубийство. Ръцете му треперят, лявото око подскача, а мъченията са оставили и физически недъзи, които помоли да не споменаваме. “Те знаят кой съм - казва Тахир. - Ще ме открият”.

Случаят Тахир и Гулнара Каримова

Тахир е измислено име. Мъжът чака политическо убежище в една от скандинавските страни. Казва, че узбекистанските тайни служби са снимали всеки белег и бенка по тялото му, дори имат видеозапис, регистрирал походката му. “Стопроценово съм идентифициран”, казва той.

Историята започва с изнудване и шантаж. Узбекистански митничари и полицаи се опитали да заграбят успешен бизнес, с който бил свързан Тахир. Пострадали и негови партньори. Тахир бил хвърлен в затвора, където го измъчвали, видял дори как убиват хора от същата килия. Успял да плати откуп и да избяга от Узбекистан.

Адвокати, подали молбата му за убежище, твърдят, че са проследили връзка между този случай и най-известната публична личност в Узбекистан - президентската дъщеря.

Историята на Тахир е сред многото, на които Гулнара дължи реномето си на “криминална баронеса”. Така я описват американски дипломати, цитирани от Уикилийкс.

Мнозина незапознати с нещата обаче виждат в Каримова съвсем доброжелателно, модерно лице на местния политически режим - един от най-репресивните в света. 41-годишната президентска щерка с диплом от Харвард бе процъфтяващ предприемач, дипломат, меценат, прочу се с модни тоалети, стана и поп звезда под името Гугуша, а напоследък се представя като правозащитничка.

Гражданска позиция или ребрандинг?

След като се разпадна бизнес империята на Каримова, тя стана върл критик на репресивните власти в страната. “Пак ребрандинг. Не вярвам нито за секунда, че се е променила. Това е част от борбата за оцеляване”, заявява обаче неин бивш съветник, пожелал анонимност.

Семейната вражда между Каримови добива размах, достоен за шекспирова творба. Това отчасти личи в мрежата Туитър, където с Каримова си разменяхме съобщения повече от година.  “Не използвайте тая идиотска формулировка “дъщерята на диктатора”, отправи тя в самото начало молба към мен и Андрю Щройлайн от “Хюман райтс уоч”.

Постовете й - на руски или лош английски (твърде странно за човек, който се перчи с харвардска диплома), често са неясни и пълни със загадки. Дават обаче известна представа за странния свят на узбекистанската политика. За няколко месеца Каримова измина пътя от качване на свои снимки по време на модни дефилета или в йогистки пози до обвинения срещу майка си и сестра си, че били вещици. А приближени на баща си обвинява в репресии и злоупотреби.

Делото за корупция

Основните неприятности ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване