01/19/14 23:25
(http://e-vestnik.bg/)

Египет - референдум с планиран и мечтан резултат

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Гамал ал Агизи ликува. Конституцията, в чието написване 52-годишният мъж е участвал, е приета. Над 90 процента от египтяните, които отидоха до урните, гласуваха с “да”. Този резултат стана известен ден след референдума, при приключило преброяване на голяма част от гласовете. Този мечтан резултат, подшушнат неофициално от източник от избирателната комисия, беше разпространен светкавично от медиите.

“Това е най-добрият резултат”, радва се Агизи. Възможности за сравнение има много. От избухването на революцията и падането на режима на Хосни Мубарак в Египет за трети път се гласува за конституция. През март 2011 г. едва 40 процента от населението с право на глас отиде до урните, а през декември 2012 г. активността се беше сринала до 32 процента.

Всеки път проектът за конституция беше приеман с мнозинство, но никога с мнозинство от над 90 процента. Коментаторите по телевизията и радиото оцениха сегашния резултат като подкрепа за курса, очертан от ген. Абдел Фатах ас Сиси - силния човек на брега на Нил. Вече нищо не стои на пътя на неговата кандидатура за следващ президент на Египет.

Макар че много египтяни искат това, бизнесменът Агизи не е сигурен дали генералът наистина ще се кандидатира. “Сега всъщност имаме нужда от технократи, които да съживят икономиката, като привлекат чуждустранни инвеститори”, казва той. След избухването на революцията преди три години в Египет се инвестира много малко. Страната се поддържа със заеми от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. С новата конституция и след предстоящите избори Агуизи се надява, че икономиката отново ще отбележи растеж.

Когато през септември временният президент Адли Мансур свика 50-членния конституционен съвет, той привлече в него и представители на асоциациите на хотелиерите и туристическия бизнес. Агизи представлява Съюза за насърчаване на туризма и инвестиционните проекти в Айн Сохна в Суецкия залив - градче, отдалечено от Кайро на около един час път с автомобил.

Веднъж до два пъти в седмицата 11 души с позиции, подобни на тази на Агизи, се срещаха, за да обсъждат бъдещето на туризма, защитата на туристите от насилие и тероризъм, водоснабдяването като гражданско право и инвестиционните възможности за чужденци. Не всички техни предложения бяха вписани в конституцията, но там вече официално и принципно беше записано задължението на държавата да защитава своите граждани и гости.

Важна за туристите и инвеститорите според Агизи е и религиозната свобода. Новата конституция обаче предоставя правото да практикуват вярата си само на последователите на религиите, които произхождат от праотеца Аврам: исляма, християнството и юдаизма. Останалите религиозни общности няма да могат да разчитат на закрилата на държавата. За три месеца не е възможно да се обърне внимание на всички детайли, оправдава се Агизи. Парламентът би могъл да промени или допълни отделни текстове с мнозинство от две трети.

Въпреки това Агизи се надява, че сегашната конституция ще издържи по-дълго от предишната. Той е горд най-вече със собствения си принос. Благодарение на него африканските корени на Египет са споменати в преамбюла на основния закон. “Щяха да го забравят”, разказва Агуизи и не може да скрие недоумението си. В проекта било записано само, че Египет е арабско-ислямска република. “Но точно сега, когато се обсъжда толкова много водата на Нил, не можем да пренебрегнем Африка”, подчертава той.

Още по-важен от споменаването на Африка в преамбюла обаче е друг текст: в него се казва, че Египет ще бъде ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване