01/19/14 23:36
(http://e-vestnik.bg/)

Към “глобален университет” чрез безплатни онлайн курсове

Франс прес

Едно странно видео от час по механика, излъчван онлайн, се показва как астрофизикът професор Питър Люин бързо прекосява една от аудиториите на престижния Масачузетски технологичен институт, яхнал син триколесен велосипед, задвижван от пожарогасител.

В Индия, Ирак, Испания или Китай два милиона души разбраха от това видео принципа на реактивното задвижване, който позволява например изстрелване на ракета. Тези студенти са записали Масов онлайн отворен курс - университетски курс, достъпен в интернет, интерактивен и съчетаващ видеоклипове, текстове и упражнения.

“Преподавател, който чете лекция пред студенти, е гледка, стара като света. Революционното при тези курсове обаче е броят на хората, които участват в тях”, обяснява Франсоа Тадей, директор на Интердисциплинарния изследователски център в Париж и ръководител на отдела в ЮНЕСКО за методика на обучението.

“В първите масови онлайн отворени курсове се записаха повече хора, отколкото хората, регистрирали се във Фейсбук през първата година от съществуването на социалната мрежа”, посочва експертът. “Днес човек може да кара такъв курс, независимо от това къде се намира и какво е неговото образование. Става дума за университетски курс от най-добро световно качество, по време на който всеки може да общува с останалите студенти”, допълва специалистът.

Във Франция от вчера министерството на образованието предлага 25 подобни масови онлайн отворени курсове. Над 80 000 души вече са се записали в тях чрез сайта на Френския цифров университет.

1400 души вече участваха в най-първия масов онлайн отворен курс, провел се през 2012 г. и наречен “Интернет, всичко в него е направено така, че да научаваш нови неща”.

“Подобни курсове демократизират достъпа до знания, а френската университетска система е най-неравнопоставена в развития свят според изследването PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие”, смята Франсоа Тадей.

Масовите онлайн отворени курсове преживяха истински подем с курса по изкуствен интелект, преподаван чрез сайта на Калифорнийския университет в Станфорд през ноември 2011 г., който привлече 160 000 студенти, далеч над 10 000-те очаквани и в който 15 процента от студентите се очаква да стигнат до край.

Неговият създател, професорът по роботика Себастиан Трънq основа през февруари 2012 г. и платформата за онлайн курсове Юдасити (Udacity).

И трите основни платформи за онлайн курсове - Юдасити, едЕкс (edX) и Кoрсера (Coursera) - бяха създадени в САЩ от едни от най-престижните университети.

ЕдЕкс заработи през април 2012 г. благодарение на съвместните усилия на Харвардския университет, Бъркли и Масачузетския технологичен институт. Корсера е дело на бивши преподаватели от Станфорд и в нея са се записали 6 милиона души. Към края на 2013 г. тя предлагаше над 500 курса.

Както при шведската маса, където големият и безплатен избор води до булимия, така става и с хората, запалени по онлайн курсовете във Франция. Барбара Семел, която е на 33 години, се е записала в 16 онлайн курса - от увод в социологията до управление на проекти и статистически изследвания - но не е завършила нито един от тях.

“Масовите онлайн отворени курсове имат потенциала да превърнат света в глобален университет”, казва Франсоа Тадей и повдига въпроса за бъдещето на университетите.

Но все пак, според изследване от декември на Колежа по педагогика към университета Пен в САЩ, само половината от записалите се в най-голямата платформа за онлайн курсове Корсера са изкарали поне един основен курс и само 4 процента са изкарали докрай цял цикъл от курсове.

А дипломата? Има периодични изпити, повечето от тях са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване