01/21/14 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

След кризата Исландия държи банките си под строг контрол

За разлика от повечето страни Исландия преструктурира банките си, а не им предостави спасителни планове след началото на финансовата криза.

Неугледна стъклена сграда на крайбрежната улица в исландската столица Рейкявик някога бе централата на банков гигант с операции в Европа, Северна Америка и Близкия изток.

Сега тя подслонява бледа сянка на този великан - малка банка, която прави бизнес само в Исландия и не притежава нито търговската култура, нито амбициите на своя фалирал предшественик.

Коренната промяна е резултат от една от най-големите банкови катастрофи, които страната някога е преживявала. Рискът за исландската финансова система изчезна, но и водещият икономически сектор - банковият - се сви. Кредитирането на потребителите и бизнеса намаля до малък дял от своето предкризисно равнище.

“Преминахме от ситуация, при която човекът, поел най-големия риск, бе служител на месеца, към нова, при която служителят, поел най-малкия риск, стана служител на месеца”, казва исландският министър на финансите Бярни Бенедиктсон. “Мисля, че трябва да намерим баланс между двете.”

Исландия е нагледен пример за това какво може да се случи, когато една страна тласне финансовите си компании към банкрут, вместо да им предостави спасителни планове, както направи по време на световната финансова криза голяма част от останалия свят.

През октомври 2008 г. трите най-големи исландски банки фалираха. Никоя не се сгромоляса така зрелищно като Kaupthing - банката, чиято стъклена централа бе на крайбрежната улица. В един момент нейният баланс бе четири пъти по-голям от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на цялата страна! През декември миналата година четирима бивши изпълнителни директори на Kaupthing бяха осъдени на дълги години затвор.

От кризата изникват три нови банкови дружества, включително Arion Bank, наследницата на Kaupthing, които държат само местните активи на старите фирми. Те освен това имат различен начин на мислене от нахаканата решителност, която цари на други места във финансовия сектор.

“Указанията бяха да бъде построена нова банка върху основите на фалиралата”, разказва Хоскулдур Олафсон, главният изпълнителен директор на Arion Bank, седейки в оскъдно обзаведен офис, гледащ от високо морето. “(Новата банка) не изглеждаше добре. Тя нямаше каквато и да било посока. Необходимо бе още в началото да намерим някаква посока, в която да поемем с тази банка.”

Необичайният път на Исландия устоя като успешен модел на това, което може да се случи, когато една страна избере да остави своите финансови фирми да фалират. Резултатът в Исландия е, че при новите банки липсват големите бонуси и рискованите търговски операции, които подхраниха популистки гняв на други места.

“Ние сме нова банка с нова бизнес етика и нов начин на правене на нещата”, обобщава Стейнтор Палсон, главният изпълнителен директор, на когото бе поверена Landsbankinn, най-голямата от новите исландски банки. Приходите на Landsbankinn от търговски операции възлизат на едва 10% от равнището през 2006 година.

Трансформацията на финансовата система обаче може да постигне само толкова в една страна, която я чака толкова дълъг път към възстановяването.

Много компании и домакинства в Исландия все още са дълбоко задлъжнели. Биргир Гудьонсон, 37-годишен полицай в Рейкявик, казва, че банките са били прекалено заинтересовани от възстановяването на бизнеса и балансите си, за да помогнат достатъчно на собствениците на жилища като него, които са купили първите си домове точно преди кризата. Тъй като много кредити в Исландия са обвързани с инфлацията, Гудьонсон дължи повече, отколкото е взел като заем.

“Слушаме почти всяка седмица: “О, вижте, всичко е супер”, казва той в своя двустаен апартамент, където живее със съпругата си и двете им дъщери. “Човек трябва да погледне в своя портфейл, за да види реалността.”

Компаниите и собствениците на жилища, които искат да теглят нови кредити, изпитват затруднения заради консерватизма на банките и липсата на достъп до чуждестранни инвеститори. През първите девет месеца на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване