01/24/14 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Египет отбелязва свалянето на Мубарак, но репресиите предизвикват безпокойство

Франс прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Египет отбелязва утре третата годишнина от въстанието, което доведе до сваляне от власт на Хосни Мубарак, но кървавите репресии срещу демонстрантите от страна на оглавяваното от армията правителство, което отстрани Мохамед Морси, не се отличават много от методите на предишния режим.

След като на 3 юли свали от власт и постави под арест единствения президент, избиран някога по демократичен начин в Египет, първото нещо, което правителството, назначено от главнокомандващия армията генерал Абдел Фатах ас Сиси, направи, беше да потопи в кръв оглавяваните от движението “Мюсюлмански братя” ислямистки протести в подкрепа на Морси. След това правителството ограничи и правото на събирания на либералните и светски движения, които бяха в основата на въстанието от януари 2011 по време на “Арабската пролет”.

Страната на пирамидите, най-многолюдната държава в арабския свят, се движи в порочен кръг.

През последните седем месеца над 1000 привърженици на сваления президент бяха убити от полицаи и войници, а няколко хиляди членове на “Мюсюлмански братя” бяха арестувани, включително почти цялото ръководство на движението, което, както и Морси, е заплашено от смъртни наказания в различни съдебни процеси.

В зачестилите нападения и атентати през това време загинаха десетки служещи в силите за сигурност. За най-смъртоносните атентати пое отговорност свързана с Ал Каида джихадистка група, но новата власт ги приписва на “Мюсюлманските братя”, които спечелиха всички избори след свалянето на Мубарак, но вече са обявени за “терористична организация”.

“През тези седем месеца в Египет имаше серия от посегателства и нарушения на правата на човека от страна на държавата в невиждан досега мащаб”, предупреди вчера правозащитната организация “Амнести интернешънъл”, която осъди “предателството на всички надежди на революцията от 25 януари” 2011 г., най-вече след арестуването наскоро на демонстранти от светски и либерални движения, включително изявени фигури от въстанието срещу Хосни Мубарак.

Според наблюдатели няма начин да бъде разтълкуван погрешно един сигнал: полицията, чиито брутални действия през 30-те години на режима на Мубарак дадоха повод за въстанието през януари 2011 г., изглежда отново става недосегаема.

На 25 януари се чества Националният ден на полицията и правителството вчера помпозно откри тържествата в чест на тази институция - нещо, което не се беше случвало през последните три години, в които полицаите често напускаха улиците, без да се намесват в събитията. Церемонията се състоя в присъствието на генерал Сиси и според експертите, трябваше да се възприеме като демонстрация на сила и на рядко изразявано единство между армията и полицията два дни преди 25 януари.

“След като бяха дискредитирани, елементи от предишния режим заздравиха позициите си” след злополучното едногодишно управление на “Мюсюлмански братя”, смята Майкъл Хана, експерт за Египет от аналитичния център “Сенчъри фаундейшън”, имайки предвид най-вече ръководството на могъщото вътрешно министерство.

Страхът от завръщане на стария режим от няколко седмици е обзел някои интелектуалци, които досега не се бяха разтревожили от убийствата на ислямисти по време на демонстрации. Голяма част от неислямистките младежи така и не участваха в конституционния референдум на 14 и 15 януари, възприеман като допитване за или против генерал Сиси. Това накара Сиси, както и много високопоставени правителствени представители, да умножат обещанията си, че няма да има “връщане към предишния режим”.

В този контекст утрешният ден, когато преходното правителство е планирало много възпоменателни церемонии за “Революцията от 25 януари”, се оказва обременен с напрежение.

Създаденият от “Мюсюлмански братя” съюз в подкрепа на Морси призова за 18 дни на “мирни” демонстрации в памет на 18-те дни на въстанието, което принуди Хосни Мубарак да се оттегли от властта на 11 февруари 2011 г.

Но правителството предупреди, а вътрешният министър обеща полицията “да се противопостави с решителност и сила на всеки опит на “Мюсюлмански братя” да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване