01/24/14 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Между режима в Дамаск и сирийската опозиция остава гигантска пропаст

През първия ден от международната конференция за сирийския конфликт, разкъсващ страната от три години насам, Вашингтон и Москва предупредиха, че преговорите няма да са “нито лесни, нито бързи”, отбелязва френският “Либерасион” по повод форума, открит вчера в швейцарския град Монтрьо.

Война на думи, обвинения в предателство, нови и нови призиви за оттегляне на Башар Асад - мирната конференция “Женева-2″ започна трудно. Велики сили и сирийски преговарящи не отстъпиха от позициите си и атмосферата бе твърде напрегната. Близо 40-те представители на държави и организации констатираха не след дълго, че между режима на Башар Асад и сирийската опозиция в изгнание все още зее гигантска пропаст, обобщава вестникът.

Той обаче очаква срещата в Монтрьо да подпомогне насрочените в петък разговори в Женева, в които ще участват само двете сирийски делегации и специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими. Предвижда се това да сложи начало на продължителен процес, чийто първи етап ще трае от 7 до 10 дни, цитира “Либерасион” руски делегат, говорил пред Интерфакс.

Руското издание “Правда” нарича “Женева-2″ “психическа атака срещу Сирия (. . .), стартирала след обработка на общественото мнение с изобличения за “зверствата” на сирийската армия и странната игра на примък-отмък с поканата за участие към Иран, предложил по-рано най-добрия изход от конфликта”.

Постоянната подкрепа на Запада за саудитските уахабити и стоящата зад тях опозиция се дължи само на факта, че те спъват влиянието на Иран и на Русия в Близкия изток, пише електронният вестник.

По-добре е да се разговаря, отколкото да се стреля. От друга страна е ясно, че страните не ще успеят да стигнат до споразумение - и дори да успеят, това няма да сведе до нулата гражданската война, предрича “Взгляд”.

Преките дискусии може и да доведат до спиране на бойните действия. Големи са обаче шансовете успехът на международната конференция да свърши дотук, коментира “Независимая газета”.

Официален Дамаск ще бъде подложен на крайно силен международен натиск в Монтрьо, но той едва ли ще постигне желания резултат - оттегляне на Башар Асад от властта, пише наблюдател на “Известия”.

Сирийският президент издържа три години съвсем истинска война, тъй че няма да го свали еднодневна дипломатическа канонада. Дори при положение, че му липсва подкрепата на един мощен съюзник като Иран, коментира политологът неучастието на техерански представители в преговорите.

Тъй многообещаващ в началото, женевският процес, уви, е обречен на слаби резултати, защото без иранската дипломация практически е невъзможно да се намери политическо решение за сирийския въпрос, твърди авторът на “Известия”.

Още по темата: Конференцията за Сирия оправда очакванията - много обвинения, много различия в позициите, но и един конкретен резултат

Конференцията в Женева протече според очакванията, пише италианският вестник “Стампа”. Суров тон, прехвърчащи искри между участниците, размяна на обвинения, препоръки, призиви. Както и се очакваше, представителите на режима и на опозицията в Сирия не пропуснаха възможността да си прехвърлят отговорността за трите години на кървава баня, в която загинаха 130 000 души и която подхрани тероризма в страната.

Някои от делегатите си размениха буквално огнени думи. Сирийският външен министър Уалид Муалем поучи американския държавен секретар Джон Кери, че никой отвън няма право да сваля президента Башар ал Асад и че сирийският народ е този, който ще решава бъдещето си. Муалем атакува и поведението на Турция в сирийския конфликт. Сергей Лавров пък индиректно разкритикува страните от Персийския залив и САЩ, че се опитват да налагат своя модел на Сирия. Лидерът на сирийската опозиция Ахмад Джарба стигна още ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване