01/24/14 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Пет пречки по пътя на Сърбия към ЕС

За всичко, което политиците избягваха да направят през изминалите години, пазейки привилегированите си позиции и източници на пари, ще трябва да платим по време на преговорите с ЕС. Експерти казват за “Блиц”, че най-големите пречки по пътя ни към членство в ЕС, наред с Косово, ще бъдат съдебната реформа, икономиката, премахването на монополите и прекалено скъпата защита на околната среда.

1. Косово Най-тежкият политически въпрос за Сърбия ще бъде официалното или неофициално признаване, че Косово вече не е част от суверенната й територия, за което настояват не само най-силните страни в ЕС, които го признаха, а и Европейският съвет. От Белград се очаква в процеса на интегриране дори да помогне за това всички членки на ЕС да постигнат единна позиция по този въпрос, а не, както досега, да се насърчават петте европейски страни да подчертават факта, че не признават Косово. Това бе дадено на Белград ясно да разбере в контактите с най-висши официални лица.

2. Икономиката Огромна пречка ще бъде съгласуването и прилагането на законите в областите на селското стопанство, промишлеността и търговията. Монополизацията в търговията е болезнен политически и икономически въпрос, а най-добрият начин да се реши той е да се премахне монополът на търговските вериги, всъщност да се поканят чуждестранни вериги да дойдат в страната ни и да установят конкуренция. Най-голяма полза от това ще имат потребителите. Също така голям проблем е контролът на бюджета, защото ситуацията в Сърбия напомня на тази в Гърция, а опитът на монетарния съюз с тази страна, както и с Португалия, Испания, Италия налага да се въведе стриктна проверка на бъдещите членки. С това би се избегнала ситуацията съюзът отново да трябва да спасява онези, които не умеят да печелят, а само да харчат, казва за “Блиц” Михайло Църнобърня, професор по икономика и директор на Центъра за европейска интеграция и държавно управление във Факултета по икономика, финанси и администрация.

3. Защита на околната среда Една от най-големите спънки ще бъде въвеждането на европейски стандарти за защита на околната среда. Процесът е тежък във финансово отношение, измерва се със стотици милиони евро, защото филтрите за вода и въздух са много скъпи. Чрез преговори Сърбия може да издейства отлагане на тези предписания, както направи Полша, която бе приета през 2004 г., но успя чрез преговори да договори приложение на европейските стандарти в тази област до 2009 г., каза професор Църнобърня.

4. Правосъдие и неправомерно търсещи убежище Ласло Варга, заместник председател на парламентарната Комисия за европейска интеграция, казва за “Блиц”, че сред най-големите предизвикателства ще бъдат въвеждането на ред в правосъдието, където има голям брой нерешени дела, и пазенето на границите, т.е. намирането на ефикасно решение за емигрантите и неправомерно търсещите убежище. “Най-трудно ще бъде да се подобри икономическата ситуация в страната. С така неразвита икономика не можем да бъдем приети в ЕС”, казва Варга.

5. Корупция и престъпност Директорът на Центъра за евроатлантически интеграции Йелена Милич подчертава, че най-големият проблем, който ще спира Сърбия, е това, че тя няма стратегия на външната политика и че националната стратегия за сигурност не е съгласувана със споразумението от Лисабон. “ЕС не гледа на системата за сигурност като цяло и не се занимава с нея в една глава, но нереформираната система за сигурност най-директно влияе върху главните политически процеси в страната. Западът е интегриран в борбата против общите предизвикателства. ...

Публикувана на 01/24/14 22:20 http://e-vestnik.bg/19769/pet-prechki-po-patya-na-sarbiya-kam-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване