01/24/14 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Социалното недоволство се самопокани в бразилските молове

Франс прес

Снимки от годината 2013
Маскирани младежи от школа по самба на карнавала в Рио де Жанейро в Бразилия. Снимка: ЕПА/БТА

Младежи от бразилските фавели и бедните предградия са в центъра на вниманието на бразилските медии заради техните остро критикувани и пораждащи страх събирания (ролезиньос) в богаташките молове.

Това дори наложи превантивното затваряне на моловете или съдебни възбрани за достъп до тях и така статутът на тези ролезиньос (думата ролезиньо в превод означава безцелна разходка), прерасна от любопитен социологически феномен във въпрос с национално значение. Проблемът се обостри още повече през уикенда, когато организации за защита на правата на цветнокожите разкритикуваха непризнаваната сегрегация, на която те са подложени.

Проблемът се задълбочи до такава степен, че Бразилската асоциация на собственици на търговски центрове поиска в понеделник среща с президентката от левицата Дилма Русеф, за да потърси помощ за всички, които са ощетени в този конфликт.

Три луксозни мола в Сао Пауло и в Рио де Жанейро миналия уикенд се изплашиха от планираните в тях ролезиньос, свикани чрез социалните мрежи и предпочетоха да затворят врати, въпреки опасността да изгубят цяло богатство в разгара на сезона на намаленията и летните ваканции.

Феноменът ролезиньос се зароди през декември в Сао Пауло, промишления мегаполис и икономическа столица на Бразилия, преди да се разпростре към други градове, по специално Рио и Кампинаш. Стотици бедни младежи, повечето от които цветнокожи, си уговориха среща чрез Фейсбук в моловете - тези климатизирани и безупречно чисти храмове на бразилския консуматорски уклон по американски модел, в които има на едно място бутици, киносалони, ресторанти и игрални зали.

Целта на младите беше да купонясват, да се свалят и да танцуват под звуците на фънка на фавелите, перчейки се с маркови дрехи и шапки.

Противно на бунта от 2013 г., извършен от младите от средната класа, настояващи за по-добри услуги и борещи се срещу корупцията, младежите участващи в ролезиньос нямат никакви социални искания, освен негласната мечта и те да могат да са част от потребителското общество.

Достатъчни бяха няколко изолирани отклонения и сцени на плячкосване по време на ролезиньос и паниката обхвана търговците и честите посетители на моловете. Още повече, че тези молове, пазени от внушителни охранителни фирми, са смятани от заможните бразилци за убежища на сигурността насред градската джунгла, в която престъпността е висока.

Активисти от движенията за защита на правата на цветнокожите протестираха този уикенд пред моловете, чиито собственици се изплашиха и ги обвиниха в расизъм.

“В страната на Мондиала расистките молове забраняват достъпа на бедните и цветнокожите”, пишеше на един от техните плакати.

Отношението на собствениците на моловете показва “фундаментално расисткото и сегрегационно естество на бразилското общество”, твърди Жоселисиньо Жуниаш, член на организацията за борба с расизма Пармариньо.

“Съществува дълбок, ирационален страх, когато бедни и млади цветнокожи се събират някъде. Хората се страхуват, че те ще направят нещо лошо”, посочва Инясиу Кано, преподавател по Социални науки в Университета на щата Сао Пауло.

Едуарду Алвиш, отговарящ за Центъра за наблюдение на фавелите в Рио, смята, че ролезиньос са начин за “хлапетата в най-неравностойно положение да изразят творческия си дух и да дадат воля на енергията си”.

“Те се опитват да кажат, че градът принадлежи на всички, че те имат правото да се събират навсякъде, дори и на най-посещаваните места от буржоазията и от средната класа”, допълва Алвиш. “Тези хлапета не искат да живеят изолирани във фавелите”, допълва той.

Случващото се поражда неудобство за местните избраници. Те се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване