01/24/14 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Турското “икономическо чудо” е застрашено от политическата криза

Франс прес

В продължение на 10 години изненадващите й икономически постижения поставиха Турция в челния отряд на страните с бързо развиващи се пазарни икономики. Но световната конюнктура и най-вече сериозната политическа криза, която разклаща нейното правителство, заплашват да сложат край на тази “история на успеха”.

След избухването му на 17 декември, шумният скандал за корупция, насочен срещу ислямо-консервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган, доведе до спад на финансовите пазари и на националната валута и вече заплашва целите за икономически растеж на страната.

Прогнозите на анализаторите не са никак оптимистични. Турската лира, която достигна рекордно ниско ниво спрямо долара и еврото, се очаква да продължи своя спад.

И втвърдяването в последно време на валутната политика на Управлението за федерален резерв на САЩ кара да витае заплахата от пресъхване на чуждестранните инвестиции над една икономика, засегната вече от сериозни бюджетни дефицити.

“Добавете към всичко това и един силен политически риск: афери за корупция, слухове за преврати и безпокойства от атаки на правителството срещу независимостта на правосъдието и ще разберете, че финансовата ситуация на Турция може да се влоши много бързо”, отбелязва Катлийн Брукс от Fortex.com.

Безспорно имиджът на Турция изгуби от своя блясък в очите на много инвеститори.

Основният индекс на Истанбулската борса отбеляза спад от 20 процента за една година, турската лира прехвърли символичния праг от три лири за евро и 2,2 лири за долар и лихвите по 10-годишните облигации достигат над 10 процента, което е повече, отколкото в намиращата се в затруднено финансово положение съседна Гърция.

Сегашният скандал е насочен срещу два от стълбовете на турския икономически успех от идването на власт на Партията на справедливостта и развиитето на Ердоган през 2002 г. насам: политическата стабилност и банковият сектор и държавното строителство.

Няколко десетки предприемачи, бизнесмени и лица на изборни длъжности, близки до правителството, бяха обвинени и някои от тях поставени под арест за корупция, пране на пари и измами при обществени поръчки и контрабандни продажби на злато на Иран, подложен на ембарго.

Премиерът, който е пряко застрашен, предприе масови чистки в полицията и съдебната система, обвинени, че крият сърцевината на “заговор”, организиран от движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен срещу цялата държава.

“Тази организация и нейните съюзници в медиите се опитват да нанесат удар на икономиката, да предизвикат повишаване на лихвените проценти, да саботират нашата енергийна политика и да опетнят имиджа на Турция”, обвини тази седмица Ердоган.

Правителството полага усилия да успокои деловите среди. Министърът на финансите Мехмет Шимшек допусна възможността от “моментно” забавяне на икономиката, но не повече. Тъй като “основите на Турция остават здрави”, каза той.

Макар да са далеч от силния растеж от над осем процента през 2010 и 2011 г., прогнозите за растеж за 2014 г. достигат 4 процента. Инфлацията остава силна - 7,4 процента през 2013 г., и равнището на безработица - високо, почти 10 процента. Но под равнището им отпреди няколко години.

Според икономиста Инан Демир от Финансбанк облаците се сгъстяват над турската икономика, силно зависима от чуждите капитали.

Дефицитът по текущите сметки на страната, възлизащ на повече от седем процента от брутния национален продукт, представлява “основната заплаха”, преценява Демир.

“Сегашната криза вече сериозно засегна доверието” на потребителите, отбелязва той. И сривът на лирата би могъл да се отрази негативно на инвестициите на фирмите и “да забави икономическата активност до депресия”.

Анализаторите от Кепитъл икономикс акценитрат върху рисковете от поставяне под въпрос от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване