01/29/14 07:58
(http://noresharski.com/)

Обединени усилия за оставка

Партиите от Реформаторския блок започват общи протестни действия с участници в двете студентски окупации и представители на „Протестна мрежа“, съобщава Дневник.bg. Това стана ясно след обща среща на организациите на 28 януари, инициирана именно от Реформаторския блок.

”Много успешна среща, на която присъстваха студенти и от двете фази на окупацията, много преподаватели и хора от „Протестна мрежа“. Стигнахме до решение за необходимостта за общи действия, за необходимостта от една общност, в която всички запазваме и различия и задачи, запазваме и различен образ. Много от хората не се занимават и няма и да се занимават с политика, но има възглед как трябва да се промени България. Стигнахме до това, че ще търсим заедно пътя за България и отвъд оставката на правителството”, сподели след срещата Кънев, цитиран от Медиапул.

Според Кънев, ако правителството на Пламен Орешарски не подаде оставка до 15 март и ако няма предсрочни парламентарни избори заедно с вота за евродепутати в края на май, на евроизборите ще се гледа като на референдум за свалянето на кабинета от власт.

„Основната задача дотогава е да бъдем навсякъде в страната, не само на жълтите павета, да проведем срещи с хората на места, да обсъдим проблемите с местните монополи, да се срещнем с организациите от древни търговци, които се борят срещу монопола на LAFKA (навлизащата в цялата страна верига от павилиони за алкохол, преса и цигари, собственост на „Булгартабак“ – б.а.), защото това е проблем в цялата страна“, обясни лидерът на ДСБ, като посочи, че всичко това са протестни действия.

Други решения на участниците в срещата са, че ще се сформира координационен щаб от протестиращи, студенти и членове на Реформаторския блок, който ще ръководи съвместните им действия.

По думите на Кънев целта на тези срещи, събрания и протести извън София е да се даде знак на обществото, че въобще не става дума за протести на жълтите павета, продължи той. И добави: „Ще бъдем заедно с нашите приятели, граждани извън София, в техните градове и при техните роднини и ще пречупим една тежка медийна бариера, която цели много хора в страната да бъдат заблудени и за същността, и за целите на политическите протести в София.“

Лидерът на ДСБ посочи още, че общи действия с ГЕРБ не били обсъждани и очевидно не са на дневен ред, щом не се е стигнало до тях. „Аз вярвам, че ГЕРБ ще организират също достатъчно протестни действия по начина, по който те смятат за уместно“, допълни Кънев.

За коментара на лидера на ДПС Лютви Местан, че студентската окупация е показала прегръдка между ГЕРБ и Реформаторския блок, Радан Кънев посочи, че такава прегръдка няма. „Анализът на г-н Местан е слаб и погрешен. Той има изгода да говори за такава прегръдка, както между другото и Борисов. Не. На политическия терен има съвсем нов играч, който не участва в подобни групирания, в подобни прегръдки“, продължи лидерът на ДСБ и добави, че новият играч не бил част от фалшивия политически модел на противопоставяне ГЕРБ – БСП.

Може би по-важно е, че Лютви Местан по този начин се опитва да омаловажи съвсем реално прегръдката между ДПС от една страна с БСП, авторите на възродителния процес, и от друга страна АТАКА, които неведнъж са зовали за нещо подобно на нов възродителен процес. Проблемът не е наш, а на ДПС, каза още Кънев.

The post Обединени усилия за оставка appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване