01/29/14 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

СИРИЗА - със сигурност първа партия на изборите в Гърция

Незначимият от политическа гледна точка характер на изборите за Европейски парламент благоприятства вот на унищожително осъждане на кабинета Самарас-Венизелос и на следваната от него политика.

Все повече се налага убеждението сред голяма част от консервативно настроените гърци, че на следващите парламентарни избори, независимо от това кога и при какви обстоятелства те ще се състоят, СИРИЗА обезателно ще бъде победител.

Все още е рано да се оцени мащабът на изборната победа на СИРИЗА, доколко тя ще успее да състави правителство и най-вече какъв тип правителство ще бъде това и каква политика ще води.

От сега обаче се очертават доста сериозни последици от една друга реалност, свеждаща се до факта, че Нова демокрация ще загуби следващите избори, а ПАСОК ще претърпи пълен провал, който най-вероятно ще доведе до разпадането на тази партия.

Най-вероятно двете правителствени сега партии ще понесат поражение и на евроизборите през май. При това гласовете общо и за двете политически сили ще бъдат под 30 процента.

В същото време независимо от незначимия характер на евроизборите, на тях кабинетът Самарас-Венизелос и неговата политика ще получат своята унищожителна присъда.

Но ако изборните урни покажат, че наистина Нова демокрация и ПАСОК, взети заедно, са получили под 30 процента от гласовете, то оцеляването на този кабинет ще е много трудно и коалицията едва ли ще може да изкара настоящата година.

Със сигурност може да се каже, че правителството на премиера Андонис Самарас няма намерение само да подаде оставка, тъй като оттеглянето му от власт е равносилно на политически край и на започването на политически перипетии за неговите главни действащи лица - Самарас и Евангелос Венизелос.

Сигурно е също така, че нито сегашното статукво в Гърция, нито пък германците искат да оставят този кабинет да се оттегли и ще оказват неистов натиск за неговото оставане на власт.

Все пак това, което германците не разбират, е, че ако ПАСОК получи на евроизборите около 5-6 на сто, тогава тази партия ще се разпадне, а това е видно с просто око.

Една такава вероятност, колкото и странно да звучи, не буди вече страх нито в Гърция, нито пък сред германците и останалите в ЕС. Всички постепенно осъзнават, че казусът с кабинета на Нова демокрация и ПАСОК е вече свършил и че само остават процедурните подробности около неговото уреждане.

На този фон колкото повече наближава моментът за възкачването на СИРИЗА на власт, толкова тази партия променя своите политически позиции и най-вече нагласите на своя електорат. При всеки случай СИРИЗА разширява електоралната си база. Рязко расте и нейното политическо влияние.

Политическата проницателност на лидера й Алексис Ципрас миналата година се свеждаше до факта, че той се осмели да прокара нечувания от времето на гражданската война лозунг за “правителство на левицата” в Гърция, осигурил на изборите през май 2012 г. 17 на сто от гласовете.

Точно с това послание Ципрас успя да придърпа гласове от партиите на левицата и някои движения, като се започне от комунистическата партия, която затъна и стигна до най-ниския получаван от нея на избори процент от 4,5 на сто. СИРИЗА откъсна половината от нейните гласоподаватели от 536 хиляди през май тя остави на комунистите 277 хиляди през юни .

СИРИЗА взе още над 130 хиляди гласове от еколозите, както и още 85 хиляди от гражданското движение “не плащам”. Така, тази партия скочи до 27 на сто на изборите през юни 2012 г.

Оттам насетне СИРИЗА коренно промени позицията си. Нейният водач Ципрас реши партията да стане изразител на гнева и отчаянието на най-широките социални слоеве, чийто жизнен стандарт се срива заради получаваните от правителството заеми и заради водената от него политика на рестрикции.

Тези социални слоеве обаче в никакъв случай не искат ляво правителство и лява политика. Те са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване