02/02/14 08:00
(http://www.klassa.bg/)

Лавров: Европейски политици насърчават насилието в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров обвини европейските страни в насърчаване на насилието на антиправителствените протести в Украйна, предаде ДПА.

"Защо не се чуват осъдителни гласове по адрес на тези, които превземат и държат окупирани административни сгради, нападат полицаи, издигат расистки, антисемитски и нацистки лозунги? Защо видни европейски политици фактически поощряват подобни действия, макар че в собствените си страни незабавно и жестоко пресичат подобни отстъпления от буквата на закона?", запита Лавров в изказването си на 50-ата Мюнхенска конференция за сигурността.

Западните политици тълкуват странно свободата на украинския народ, заяви Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС, коментирайки изявления на колегите си от ЕС и САЩ, че са уверени в избора на Украйна в полза на Европа. Държавата трябва да остане силна, ако иска да остане демократична, изтъкна той.

Лавров посочи, че Москва се обявява за прозрачност и взаимно зачитане на интересите в отношенията с ЕС и общите им съседи.

САЩ и Европейския съюз са на страната на украинския народ в битката му за сближаване с Европа,

заяви американският държавен секретар Джон Кери в речта си пред конференцията в Мюнхен. Това е най-силната позиция в подкрепа на опозицията в Украйна, изразявана досега от Вашнигтон, отбелязва агенция Франс прес.

Очевидно визирайки Русия, Кери посочи, че протестиращите не смятат, че бъдещето им зависи от само една страна. Ръководителят на американската дипломация подчерта, че събитията в Украйна не трябва да се възприемат от Москва като заплаха за нейните интереси.

Държавният секретар обърна внимание на обезпокоителната според него тенденция за потъпкване на стремежите на обикновените хората от правителства в Централна и Източна Европа, включително в Украйна, предава Асошиейтед прес.

"Стремежите на гражданите отново биват потъпквани от корумпирани, олигархични интереси - интереси, които използват пари, за да задушат политическата опозиция и несъгласието, да купят политици и медии и да отслабят независимостта на съда и правата на неправителствените организации", каза Джон Кери.

Държавният секретар се обяви за укрепване на партньорството между САЩ и Европейския съюз. Според него САЩ и ЕС са изправени пред общи предизвикателства като нарастването на населението, безопасността на храните, тероризма, промените в климата и овладяването на кризите в различни райони на света. Кери подкрепи сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване