02/03/14 06:57
(http://www.klassa.bg/)

С референдум не се вдигат пенсиите

Ще преглътне ли БСП Първанов и ще спечели ли първото място на европейските избори у нас.
Потърсихме мнението на Антон Кутев, медиен секретар и член на изпълнителното бюро на соцпартията, часове след съботния пленум на столетницата.

- Г-н Кутев, след многочасовото заседание на Националния съвет на БСП излязохте с решение "сваляне на политическото доверие" от Георги Първанов и останалите 12 социалисти, които са в АБВ. Но хората се питат какво означава това абстрактно наказание?

- Не е абстрактно, съвсем реално си е за нашата партия. Нека имаме предвид, че БСП е на 123 години и тя има едни правила, които другите нямат и няма как да имат. При нас такива наказания имат огромно значение. Според мен това е по-тежко наказание отколкото изключването от БСП. Свалянето на политическото доверие е морално наказание, но е най-тежкото. В дълбокото комунистическо минало имаше една фигура Лютибродски, комуто принадлежи рязката реплика: "По-добре мъртъв, но жив за своята политическа класа, отколкото жив, но вонящ политически труп". Слава Богу, тези години са минали отдавна. Но тази форма на морална оценка я има още и според мен с право.

- Като помилване, страх, замразяване, как да се разчита санкцията?

- Нито едно от изброените. Честно казано, имаше спорове дали да не бъдат изключени сега. Истината е според мен, че те наистина са се самоизключили. Смятам, че Първанов не играе за тези избори, той не е толкова глупав. На него му е ясно, че ще ги загуби и няма да събере достатъчно гласове, за да вкара и 1 евродепутат. Не знам Калфин дали го знае. Но Първанов се цели в местните избори с надеждата, че ще може да отчете няколко кметове, избрани от негова листа. И според мен Първанов играе в един по-дългосрочен план, разчитайки на това, че винаги ще е бившият президент. Но той пречи изключително много на левицата с тези си действия. И те са неморални от гледна точка на направеното от БСП за него. И вторият план - той прецаква всички хора, с които работи. Включително Калфин.

- Струва ми се, че съжалявате, че Калфин няма да е във вашата листа.

- Калфин безспорно имаше място до скоро в листата на БСП. И то можеше да бъде реализиран втори мандат като евродепутат. Очевидно това няма да се случи и то само заради амбицията на Първанов. Лично аз смятам, че АБВ не е проблем за БСП. АБВ не се отнася към БСП, а към личните щения на Първанов.

- Шумът около АБВ обаче не спира. Явно не е само "буря в чаша вода".

- Какво е направил Първанов през последните няколко години, което да е много важно за обществото? Вдигнал е пенсиите, повишил е доходите, направил е нещо за икономиката, намалил е безработицата? Нито едно от тези неща. Защо тогава Първанов да е важен за цялата държава? Само заради факта, че се опитва да разцепи БСП ?

- Втори конгресен епизод ли гледаме? И Румен Овчаров сравни ситуацията сега с лидерската битка Станишев-Първанов преди 2 години.

- Той вече е трети. Първият епизод беше със създаването на АБВ. През 2009 г. нямаше АБВ, но имаше ясните декларации на Първанов, че БСП е стигнала дъното, че ще върви само надолу, че на следващите избори ще има 40 депутати или въобще няма да има. Т.е. даваха се едни много мрачни прогнози за бъдещето на БСП. И тогава му се роди идеята уж да спасява левицата с АБВ. И то под ръководството на Георги Първанов. Оказа се, че това не може да стане. И след това се опита да превземе конгреса. Във втората серия пак почна да раздува балона как на този конгрес ще станат чудеса - накрая се отказа, защото видя, че на конгреса получава подкрепа от около 20 процента. И сега сме свидетели на трети неуспешен опит на Първанов да се реализира въпреки БСП с една паралелна листа, която да омаломощи соцпартията, колкото може. И в далечното бъдеще да има един нов ляв проект, който да получи голяма подкрепа. Пак няма да стане.

- Колко гласа ще ви вземе АБВ? Бяхте сигурни в победата на БСП на евровота, сега така ли е?

- Сигурни победи няма. Участвам в шеста или седма кампания и знам, че нито веднъж до сега не е имало абсолютно точна прогноза. Далеч съм от мисълта, че победата на БСП на тези избори е сигурна. Ние имаме всички шансове, но да, Първанов затруднява тези шансове. Дали ще бъдат 20 или 30 хиляди гласа, но той ще ги отдели от БСП. Ще има и такива, които ще гласуват за Първанов и без да са за БСП. Но той си позволява да тегли гласове от БСП, бидейки председател и президент, избран с гласовете на тази партия. И затова е тази тежка морална оценка, която дадохме със свалянето на политическото доверие.

- Но го оставихте като член на БСП, както впрочем и останалите.

- На този етап да. Но в решението има едно изречение, с което се напомня, че участието или подкрепата на паралелни листи води до прекратяване на членството. И мисля, че трябва да дадем шанс на всеки, които се е объркал по някакъв начин, да се върне в правия път. Това не е само социалистическо, но и библейско правило. Не вярвам, че Първанов ще го направи. Но се надявам, че някои от хората около него да осъзнаят, че тази игра е прекалено егоистична и че ще бъдат употребени.

- Кой е по-притеснителният опонент за БСП в предстоящата кампания - ГЕРБ или АБВ?

- Противникът за нас, а и за държавата е ГЕРБ. Те се опитват да се представят като десни, а винаги са били популистка партия. Голямото противопоставяне в момента не е между ляво и дясно, а между популизъм и реална политика. Демокрацията се крепи на работещи леви и десни политики. А популизмът е политика, която няма смисъл, няма работещи програми как да се подобри животът на хората. Там е само желанието да се харесаш и да те изберат още веднъж. Борисов ни повтаряше непрекъснато, че строи магистрали и затова всички пенсии, доходи и т.н. са замразени, а накрая се оказа, че е построил по-малко магистрали от миналото правителство. Това е популизъм. ГЕРБ са изключително мощна популистка партия, която се явява видим проблем на обществото. ГЕРБ не е проблем на БСП, но само БСП може да се справи с ГЕРБ.

- Ще станат ли евроизборите състезание на референдуми между БСП и ГЕРБ? След като президентът Плевнелиев направи обръщението си, Борисов веднага декларира, че не срещне ли подкрепа в пленарна зала, прави подписка. А от соцдепутати вече се чуват идеи за отговор с други подписки за всенародно допитване.

- Разликата между нас и Борисов е, че ние като решихме да правим референдум, събрахме подписите. Никак не беше лесно да съберем близо 800 000. И аз имам дълбокото съмнение, че ГЕРБ и Борисов са в състояние да го направят. Борисов участва само в купени мачове. Той не е играл в честна игра, в която да застанеш и да си свършиш работата.
Изборният кодекс и гласуването са много важни за хората. Но ние вече 7 месеца с комисията на Мая Манолова работим и разговаряме с всички, които искаха и имаха предложения за изборния закон.

- И от Първанов получихте упреци, че новият изборен кодекс е с минимален напредък.

- Аз искам да припомня на Първанов, че неговият принос към изборното законодателство са т.нар. мажоритарни кандидати, които доведоха до "впечатляващи резултати" и хора с по няколко образования и с доказан принос в обществото бяха победени мажоритарно от никому неизвестни и впоследствие напълно безполезни хора в парламента. Не съм против да се увеличава мажоритарният елемент и предлагаме пропорционалните листи да са съчетани с преференции.

- Какво лошо има в това да има все пак избори 2 в 1, евроизбори и референдум за начина на гласуване?

- Не виждам как ще се случи на този етап. Но има много по-важни въпроси. Аз смятам, че електронното гласуване например не е по-важно от начина, по който се финансират партиите. Не референдум е механизмът за създаването на изборно законодателство. Цялата им игра в момента е за задължителното гласуване, другото е прах в очите.

- Толкова ли пречи на БСП задължителното гласуване?

- БСП е партия на 123 години и е минала през всякакви гласувания. По-важният проблем е да създадем правила за гласуване, които да гарантират свободата на вота. И дали българите след 1 година ще живеят по-добре. Този референдум, който Плевнелиев предвижда, няма да доведе до повишаване на пенсиите или да намали безработицата. Или да очакваме възход в икономиката. Отново в общественото пространство се поставя фалшива теза, която не води до резултати.

- На евроизборите ще се явите с формулата "Коалиция за България". Това означава избираеми места за коалиционните партньори на БСП, граждански квоти. Освен Петър Курумбашев, който не е партиен член, леви интелектуалци написаха писмо, в което номинираха авторката на "Експертите на прехода" Достена Лаверн. Така ли ще "ловите" гласове извън партията?

- Широкият граждански подход има смисъл и е работещ. Доказа се и на последните избори. Тази дама аз лично не я познавам, но Петьо Курумбашев го познавам отдавна и той е един изключително смислен човек. Последователен политик, нито веднъж не съм виждал да защитава по някакъв начин личен или корпоративен интерес. Критиките, които съм чувал за него, са, че имал пари. Изкарал си ги е. Но е факт, че винаги е стоял на социални позиции. Нямам нищо против това гражданско представителство и дано то да ни помогне за по-широка подкрепа и извън партийните редици. И въпреки усилията на Първанов смятам, че БСП ще спечели изборите с най-много евродепутати.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване