02/04/14 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Въпреки безмерното си богатство саудитците не са щастливи

С пари могат да се купят много неща: лукс, влияние,  сигурност и даже време. Обаче колко отчайващо е да си много  богат, но да не можеш да получиш онова, което искаш. Пред  подобна дилема е изправено най-богатото семейство в света -  Саудитите от Саудитска Арабия.Само през последните три години тяхното кралство е продало  на останалия свят петрол за около един трилион долара и е  натрупало държавен резерв с размер близък до БВП от 747 милиарда  долара. Колосалните нови инвестиции в инфраструктурата,  промишлеността, здравеопазването и образованието разпределят това богатство като с лопати.

В столицата Рияд предстои да бъде  прокопана нова мрежа на подземна железница - но не само една  линия, а наведнъж всичките шест линии изцяло, - която трябва да  бъде открита до 2018 г. И това е само един от много железопътни  проекти. Кралството ще изхарчи около 30 милиарда за обществен  транспорт в градовете Джеда и Мека, както и 450-километрова  високоскоростно шосе от Мека до Медина на стойност 12 милиарда в  добавка към други милиарди за национална мрежа за превоз на  товари.

Но вместо радостна възбуда, каквато човек може да очаква,  настроението сред 30-милионното население на Саудитска Арабия  (една трета са чуждестранни работници и техните семейства), е  натрапчиво неудовлетворение. Въпреки искрящите нови сгради,  университети, “финансови центрове” и изникващите цели градове  механизмът на правителството си остава неизменно скърцащ и  омотан в ограничения. И въпреки че саудитците стават все  по-изтънчени и светски - около 160 хиляди от тях учат в чужбина  с правителствени стипендии, а останалите в страната са сред  най-пристрастените към интернет в света, - социалните,  политическите и религиозните структури са все още задушаващи.

“Правителството държи хората кротки чрез пари, а редките  случаи, когато това не сработва, чрез заплахи”, казва един  дипломат в Рияд. “Но това не е щастливо място”, добавя той.  Обикновените саудитци нямат думата за това къде да се харчат  парите. И те често виждат как след пищното откриване с фанфари  на всеки нов проект остават огромни празни сгради и неизползвана  апаратура. Онова, което чуват, са слухове за това кой от  привилегированите царедворци или бизнес магнати колко пари е  присвоил.

Независимо от острото противопоставяне между крайно  религиозните и консервативни саудитци и по-напредничавите им  съграждани, те са на едно мнение по два въпроса. Единият е, че  сега не е време за дестабилизиране на страната - насилието и  размириците на други места, предизвикани от Арабската пролет, до  голяма степен стреснаха саудитците и те запазиха мрачно  мълчание. Другият е, че ръководството на кралството блуждае без  посока. Смята се, че крал Абдула, сега на 90, а може би и на  повече години, е обграден от малък кръг съветници и синове,  съперничещи си кланове са заобиколили 83-годишния  престолонаследник Салман, а има и други претенденти за  унаследяването. Посред интригите и машинациите изпъква липсата  на въображение и прозорливост. “На тяхната възраст, те не могат  да посрещнат крива или фалцирана топка, ако предпочитате  терминологията от крикета”, казва един бизнесмен от Джеда.

Нараства безпокойството и у съседите и съюзниците на  Саудитска Арабия. Техните опасения не са само заради вътрешни  напрежения. През последните години саудитската външна политика  става по-настъпателна и същевременно по-непостоянна. Тя постигна  някои скромни успехи. След дълги години на страх от  “Мюсюлманските братя”, чието множество негласни привърженици в  кралството бе една от малкото потенциални заплахи за контрола  върху властта на Саудитите, кралското семейство силно подкрепи  отстраняването на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване