02/05/14 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Аржентина срещу инфлацията

Кристина Киршнер, която е президент на Аржентина, призова във вторник от телевизионния екран синдикатите да преразгледат исканията си за заплати от последните преговори, докато страната е под ударите на неконтролируема инфлация.
От седмици насам икономистите предупреждават, че рязко вдигане на заплатите единствено ще захрани още повече инфлацията, която надхвърля 20% за 6 години.
През 2013 година нарастването на заплатите бе в рамките на 20 и 25%, докато инфлаицята достигна 25%, според частните икономически институти, 11% според правителството, обвинявано от Международния валутен фонд, че манипулира икономическите индикатори.
Във вторник вечерта президентката обяви увеличение на пенсиите със 17 процента през 2014 г., за да компенсира инфлацията и утрояването на помощите за учащите се.

Тя даде да се разбере, че може да се преразгледа политиката за субсидиране на разходите за вода, електрозахранване и газ, тръгвайки от констатацията, че от скромните заплати може да се спестява в долари, след вдигането през последната седмица на драстичните ограничения върху обмяната на валута.
Икономистите не спират да препоръчват на Аржентина мерки за икономии, твърдейки, че публичният дефицит поддържа голяма инфлация.
Освен инфлацията, друго голямо безпокойство на Аржентина е намаляването на фискалния резерв, който за три години от 52 милиарда долара стигна 28 милиарда заради дефицита в енергийния баланс, скъпата политика на подкрепа на аржентинското песо и финансирането на дълга.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване