02/05/14 23:56
(http://e-vestnik.bg/)

Корупционният скандал в Турция е изпит за сплашените медии

Ройтерс

Снимка: Юръп юнайтед

Десетки техни колеги са в затвора или са изправени на съд, хиляди анонимни противници ги преследват в Туитър, а телефонни обаждания от правителствени представители им отправят предупреждения за репортажите им - всичко това са рисковете на професията за журналистите в Турция.

Критиците на правителството, които отказват да им бъде запушена устата, са уволнявани. Други избягват проблемите, като телевизия, която излъчваше документален филм за пингвините миналия юни, докато полицията пръскаше сълзотворен газ по хиляди демонстранти в Истанбул. Това, което се случи през последните няколко седмици - разследване за предполагаема корупция в правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, може да изглежда като подарък за сплашената и страдаща от дълго време преса в Турция.

С малко изключения обаче повечето медии не са в позицията да извлекат полза от скандала, като предприемат по-твърда линия спрямо правителството.

Скандалът разкри враждата между Ердоган и базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, влиятелен бивш съюзник, чието движение “Хизмет” (”Служба”) има влияние в полицията и правосъдието, както и в част от медиите, и когото Ердоган обвинява, че ръководи разследването за корупция, за да го отстрани от власт.

Вестниците на гюленистите като “Заман” и “Бугюн”, които преди бяха донякъде близки до Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, съобщиха подробности от твърденията - от снимки на пари, натъпкани в кутии за обувки, до позорни записи на телефонни разговори между бизнесмени и партньори на Ердоган, нещо почти немислимо само преди няколко месеца. Проправителствените вестници като “Сабах”, “Стар” и ‘Йени шафак” описват разследванията за корупция като заговор срещу Ердоган.

По средата са водещите медии, главно собственост на конгломерати с бизнес връзки с държавата, които предпазливо опитват да придобият по-самоуверен нов тон, макар техните собственици да изпитват съмнение дали може да има реална промяна.

“Разследването за корупция е нова възможност за турската журналистика да не позволява да бъде задушавана”, каза Явуз Байдар, един от най-изтъкнатите журналисти в Турция.

Въпросът е дали големи издания като “Хюриет ” и “Миллиет”, които са собственост на конгломерати, ще са в състояние да се изправят пред предизвикателството, каза той пред Ройтерс.

Байдар загуби работата си в “Сабах”, чийто бивш собственик Чалък холдинг е управляван от зет на Ердоган, след като критикува жестоките действия на полицията при антиправителствените протести миналия юни. През декември “Сабах” бе продаден на Калйон - строителна компания с големи договори с правителството.

Най-малко десет вестника и десет телевизии са собственост на конгломерати с интереси в енергетиката, строителството или разработването на мини, всичките сектори, силно зависими от дейностите на правителството.

Това създаде ситуация, при която медиите са използвани да подпомагат финансовите интереси на техните компании собственици, посочи неправителствената организация “Фрийдъм хаус” в доклад, публикуван вчера.

Ердоган окачестви разследването за корупция като опит за “съдебен преврат”. Той уволни прокурори и съдии, както и хиляди полицейски служители.

Това спря разследването и някои адвокати, отчаяни от липсата на прозрачен съдебен процес, издават съдебни документи на медии, които симпатизират на правителството.

Когато новинарският сайт Т24 публикува статия за въпрос в парламента от опозиционната Народнорепубликанска партия относно твърдения за взимане на подкупи при продажбата на “Сабах” и други медии, медийният регулатор му нареди да я свали. След това в понеделник същият регулатор посочи, че е изпратил предупреждението по грешка.

Ние само опитваме да осигурим нещо различно от проправителствени вестници, които публикуват виждането на ПСР, че това е опит за преврат, каза Ерхан Башюрт, главен редактор на “Бугюн”.

Тиражът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване